Почетак » Актуелно » О Граду
 

Одржана презентација Града Пожаревца на Сајму туризма у Београду

Овогодишњи акценат Града Пожаревца на Сајму туризма је био на уметници Милени Павловић Барили.

Најављен је пројекат изградње Галерије који је представила управник Галерије Љиљана Дабић. Тај будући комплекс обухватаће меморијални део у страој дворишној кући, простор за школу сликања и цртања за најмлађе, малу летњу сцену за вечери поезије и класичне музике и нову Галерију Милене Павловић Барили у којој ће бити смештена поставка од преко 300 Миленинх уметничких дела.

Овом приликом се обратио и директор Туристичке организације Града Пожаревца Василије Балдић који је истакао да је је ове године била жеља да подсете, да поред осталих садржаја који Пожаревац и околина имају да понуде, подсете и на наслеђе велике Милене Павловић Барили:

Директор Туристичке организације Града Пожаревца – Василије Балдић

“Током свакодневних контаката које имамо са туристима из свих крајева Србије, па и Европе и света, увидели смо да многи од њих као незаобилазну станицу имају управо галерију наше уметнице. То је разлог што нас посебно радује намера града да оснажи ово место које ће својим новим изгледом, али и функционалношћу допринети да се јавност још боље упозна са њеним наслеђем. Као неко ко је на задатку да што боље представи лепоте и знаменитости Пожаревца, желим посебно да истакнем допринос локалне самоуправе на том путу. Поред галерије и реконструкције још неколико градских целина које ће бити интересантне туристима, не смемо заборавити ни то како данас изгледају комплекс Пожаревачког мира, ергела или хиподром. Улагање у ове објекте последњих година већ је дало ефекта у броју посетилаца и њиховом задовољству које носе са ових места.“

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић рекао је да путници и туристи данас све више трагају за новим доживљајима и новим успоменама које ће им донети јединствени и оригинални историјски и културни садржаји:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

“Град Пожаревац под својим окриљем, али и у најближем комшилуку, има споменике сећања на многе важне моменте људског рода и цивилизације, и то је наша предност. Почевши од римског доба и нашег Виминацијума, Пожаревачког мира са почетка 18. века, па преко Голубачке или Рамске тврђаве које се налазе крај Дунава у нашој околини, имамо готово комплетну историјску читанку у Браничевском округу. Традиција српског народа осликана је и у облику наших Љубичевских коњичких игара и ергеле и хиподрома који су њихов стожер. Ове године Игре су прославиле 60 година постојања и учврстиле су се у јавности као манифестација коју морате посетити барем једном у животу.  Све наведено, и Љубичевске коњичке игре, и тврђаве и древне градове, можете посетити и на тај начин доживети дух тог времена.  Уколико сте неко ко нарочито поштује културу и уметност и трага за свим њиховим облицима, Пожаревац је нарочито град за вас. Поносни смо на наше уметнике и ствараоце, попут Миливоја Живановића када је драмска уметност у питању, или Милене Павловић Барили у жанру поезије и сликарства. Као што видите, ове године смо одлучили да наш наступ на Београдском сајму туризма инспиришемо управо великом уметницом. Нашу Милену и њен таленат су запамтиле готово све престонице Европе и света између Првог и Другог светског рата.  Као локална самоуправа, ослушкујући управо жеље гостију града, али и самих Пожаревљана, ушли смо у процес изградње новог комплекса Галерије посвећене нашој чувеној сликарки. Мишљење стручне јавности је да смо идејним решењем успели да помиримо дух времена у коме је живела, као и визија које је представљала на својим платнима а које су биле далеко испред њеног времена.“

Презентација је завршена перформансом посвећеном Милени Павловић Барили.