Почетак » Актуелно
 

Одржана Седница Председништва СКГО

У раду седнице Председништва СКГО учествовали су министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић у оквиру представљања Нацрта закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи и министарка Славица Ђукић-Дејановић која је представила стратегију популационе политике у Републици Србији. На овом заседању је присуствовао и градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић који је члан председништва СКГО.

На дневном ред су биле и следеће тачке:

• Нацрт закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи
• Стратегија популационе политике у Републици Србији

• Министар државне управе и локалне самоуправе Србије Бранко Ружић изјавио је да ће промене највише да се односе на надлежности локалних самоуправа, јасније дефинисање рада месне заједнице и на међуопштинску сарадњу. „Жеља нам је да ускладимо Закон са новим искуствима и новонасталом ситуацијом, јер само тако можемо да направимо оно што је реална потреба свих локалних самоуправа и наших грађана“.
• Према речима Министра, очекује се да закон буде у Скупштини Републике Србије пре летње паузе, а да локалним самоуправама остаје рок од 9 месеци за усклађивање са својим Статутима.
• Министар за демографију и популациону политику др Славица Ђукић Дејановић представила је Стратегију популационе политике у Србији и истакла да је ове године скоро пет пута више новца за те намене, уз подстицање жена на рађање трећег и четвртог детета.
• “За разлику од 2017. када је за мере популационе политике било издвојено 130 милиона динара, сада тај број износи 566 милиона динара”, казала је министарка Ђукић Дејановић. Према статистичким подацима, данас у Србији 52% жена има једно дете, 40% двоје деце и 8% троје и више деце.
• Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић упознао је чланове председништва са радом у претходном периоду, као и са плановима за обележавање 65 година постојања ове институције.

Подели са другима: Facebook Twitter