Početak » Aktuelno
 

Održana sednica Skupštine grada Požarevca

Usvojen rebalans Budžeta, odbijen izveštaj Vodovoda

Na sednici Skupštine grada Požarevca, kojom je predsedavao Bojan Ilić, odbornici su usvojili rebalans Budžeta grada, koji je uvećan za oko 40 miliona dinara, te iznosi 4,18 milijarde dinara. Prihodi i primanja budžeta projektovani su na oko 2 milijarde i 460 miliona dinara a rašodi i izdaci na blizu 3 milijarde i 790 miliona dinara. Finansiranje budžetskog deficita (oko 1,3 milijarde) biće obezbeđeno iz neutrošenih sredstava iz predhodnih godina, kojih ima u iznosu od 1,7 milijarde. Na konsolidovanom računu trezora grada Požarevca, 30. juna, nalazilo se nešto više od 1,5 milijarde. U prvih 6 meseci ove godine, ostvareni prihodi iznose oko 2,9 milijardi dinara, što je skoro 70 odsto plana (4,1 milijarda). S druge strane rašodi u istom periodu su realizovani u iznosu od oko 1,4 milijarde, odnosno, bezmalo 34 procenta.

skupstina_2

Najavljeno je neprihvatanje izveštaja o poslovanju požarevačkog „Vodovoda“ pa se na sednici Skupštine grada, nakon iznošenja stavova Gradskog veća, to i dogodilo. Kao obrazloženje ove odluke navedeno je, između ostalog, da se vodoizvorište “Meminac“, kao i postrojenje za preradu vode “Mlava“ ne spominju u dovoljnoj meri u izveštaju. U odluci se takođe spominje da se na prijemu postrojenja “Mlava“ nije dovoljno radilo, a oba su izuzetno značajna za poboljšenje vodosnabdevanja.
Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je, uz brojne argumentovane primedbe, izneo i one koje se odnose na organizaciju rada i strukturu zaposlenih kao i na visinu zarada rukovodilaca JKP “Vodovod i Kanalizacija“. Izveštaj branio direktor Saša Valjarević koji je naveo da je ostvaren visok procenat naplate računa i dodao da će se problem sa vodosnabdevanjem nastaviti sve do izgradnje fabrike vode.

skupstina_1

Od ostalih tačaka sednice značajno je pomenuti usvajanje rebalansa za javna preduzeća kao i onih koje je podnelo Gradsko veće za korisnike „Gradonačelnik“,„Skupština grada“,„Gradsko veće“ i „Gradska uprava“.
Direktor Toplifikacije Dejan Dačić je tokom rasprave o izveštaju o poslovanju i planovima za narednu godinu istakao da su se usled dobrog poslovanja ovog preduzeća stekli uslovi za umanjenje fiksnog dela računa za 6 odsto. Takođe, naveo je da je u dogovoru sa elektranom odlučeno da će se se požuriti sa toplim probama, ta da progrevanje toplovoda kreće već u petak 7. oktobra što je uslov da topla voda narednih sati stigne do jednog dela požarevačkih radijatora.
Odbornici su usvojili i tačke koje se odnose na Predlog odluke o ustanovljenju nagrade „Policajac godine” i „Vatrogasac godine” , Informaciju o tehničkoj pripremljenosti osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada kao i podatke o upisu učenika.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter