Почетак » Актуелно
 

Одржана седница Скупштине Града Пожаревца

Одборници Скупштине Града Пожаревца су на овој седници усвојили Одлуку о мрежи основних јавних школа на територији Града Пожаревца и Одлуку о мрежи јавне предшколске установе на територији Града Пожаревца.
Ова одлука подразумева гашење осам сеоских школских објеката, и то у Братинцу, Пругову, Набрђу, Касидолу, Бубушинцу, Речици, Маљуревцу и Берању.

Весна Пејић

Весна Пејић, чланица Градског већа задужена за просвету, образовање и здравство, образлажући предлог одлуке о мрежи основних школа на територији града подвукла је да је то неминовност и да је локална самоуправа била дужна да донесе одлуку закључно са данашњим даном. Она је то поткрепила податком да је 1992. године било око 8.000 основаца, а данас око 5.700 ђака. Навела је и да ниједан директор школа није имао примедбе на предлог рационализације и да је добро што су ипак неке школе сачуване у овој рационализацији. И поред тога што у елаборату стоји вишак 17 радника они ипак неће остати без посла, већ ће бити распоређени, што у матичној школи, што у осталим школама на територији града јер, како је истакла Весна Пејић, постоји потреба за 19 радника у школама.

Бане Спасовић

Градоначелник Бане Спасовић је за говорницом навео да је доношење ове одлуке првенствено у интересу деце, како не би проводила школовање у комбинованим одељењима која не дозвољавају адекватан рад ни деци а ни учитељима и наставницима. Он је још казао и да ће недавно реновирана школа у Забели бити остављена у овом облику, уз мониторинг, односно број ученика који ће је похађати.

Затворене школе у Пругову, Касидолу и Бубушинцу биће пренамењене за вртиће, где ће бити смешно по педесетак најмлађих.

Ученици из Пругова школу ће похађати у Лучици, ученици из Речице у Кличевцу, ученици из Касидола и Берања у Барама, ученици из Маљуревца, Бубушинца и Братинца у Брадарцу, а они из Набрђа у Трњану.

Подели са другима: Facebook Twitter