Почетак » Актуелно
 

Одржана Свечана академија поводом градске славе Свете Тројице

Академија је одржана у пожаревачком Центру за културу, а том приликом су уручене награде и повеље заслужним појединцима и организацијама.

На Свечаној академији додељене су награде у нето износу од по 61.400,00 динара које су добили Јована Грујић, тенисерка из Пожаревца, др Бојан Радовановић, хирург Опште болнице у Пожаревцу и Коњичко друштво „Кнез Михаило“ из Пожаревца.

Награде је уручио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић, који је овом приликом рекао:

“Желим вечерас да говорим о сутрашњој слави из угла грађанина који јој се радује и доживљава као прилику да се сусретне са старим пријатељима и стекне нове. Један од најлепших догађаја којима сам присуствовао и као градски званичник, али и пре него што сам изабран на функцију градоначелника, управо је литија која ће сутра ујутру проћи улицама нашег града.

Тај градски дух који прожима колону у којој раме уз раме ходају радник и професор, лекар и ватрогасац, вишебојац и рачуновођа предвођену свештенством, осећај је припадности ближњима и бриге о њима којој нас вера и учи.

Негде сам прочитао да сутрашњи празник обележава тренутак у хришћанству када се, цитирам, …десети дан по Христовом Вазнесењу, појави Дух Свети у виду велике пламене буктиње и раздели се пламеним језицима на све апостоле. Тада они добише чудесне моћи, између осталог моћ да говоре многим језицима и да чине чудеса. Много људи тада поверова у Христа и крстише се у Његово име… крај цитата…

Размишљајући о прочитаном, још сам поноснији што је управо празник посвећен овом догађају прихваћен за славу града Пожаревца.
Оно што сматрам да је свим грађанима, ма које вере били, ма ком политичком правцу припадали или га симпатисали, живели на селу или граду, заједничко је то да желе да живе срећно.

Не – богатије, јер бити богат, сматрам, не значи нужно бити и искрено задовољан својим животом. Бити срећан, односно радостан када се будиш и спокојан када одлазиш на спавање је нешто што је тежња сваког људког бића, на било ком месту на планети, у било ком тренутку њене историје.

Срећа јесте осећање коме сам, поред осталих важних тренутака у животу, најближи док ходам у литији, осећајући припадност са суграђанима који као и ја желе срећан Пожаревац.
Зато користим и ову прилику да све Пожаревљане и њихове госте, мештане наших села и њихове госте, позовем да нам се придруже у обележавању празника који слави веру, учи нас да су чуда могућа само ако сви заједно верујемо у њих и тако верујући вредно и напорно радимо да их заслужимо.“

Владика браничевски др Игнатије је у свом обраћању присутнима истакао следеће:

„На овом хришћанском учењу засноване су све конвенције о људским правима и достојанству човека. Данас се то заборавља и све више постајемо индивидуе, сами за себе, други нам смета и мислимо да нам је други пакао, како каже философ нашег времена. Међутим, други је извор нашег живота. Управо зато што заборављамо љубав према другоме, заборављамо и љубав према Богу. Мислим да би било добро да размислимо о поруци коју су нам оставили свети оци, о томе да верујемо у једног Бога, који је истовремено Тројица, заједница личности Оца и Сина и Светога Духа”.

Испред награђених обратио се др Бојан Радовановић који је рекао да је за њега највеће признање што су га за награду кандидовали његови ученици.

У културно ументичком програму наступио је хор цркве Свете Петке и симфонијски оркестар “Гвардиа”.

Подели са другима: Facebook Twitter