Početak » Aktuelno
 

Održana Svečana sednica skupštine NALED-a

U Beogradu jeodržana sednica NALED-a, na kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović, koji je član Izvršnog odbora ove organizacije.

Na skupu je predstavljena inicijativa za institucionalizaciju saradnje zemalja Jugoistočne Evrope (BFE SEE – Business Friendly Environment South East Europe) na usaglašavanju i unapređenju poslovnog okruženja.

Skupštinu je otvorila premijerka Ana Brnabić.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da je to još jedan dokaz da je Srbija veoma posvećena Berlinskom procesu i usvajanju evropskih vrednosti, kao i da privredna saradnja u regionu može da bude od ključnog značaja za njegov brži napredak u celini.

“Bez snažne ekonomije nema ni snažnog ni bezbednog regiona, a EU želi da u regionu ima stabilnog partnera”, poručila je Brnabić.

Brnabićeva je, takođe, pozvala USAID, GIZ, Svetsku banku, Evropsku investicionu banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj da nas sve zajedno u regionu podrže u toj važnoj misiji.

Premijerka Srbije je istakla da je cilj poboljšanja poslovnog ambijenta koji nam omogućava brži rast.

Brnabićeva je rekla da postoje fantastični primeri regionalne saradnje baltičkih, nordijskih i zemalja Beneluksa i koliko harmonizacija propisa i zajednička promocija može da doprinese njihovom razvoju.

Istakla je da je BFC pokrenuo Naled i da je na njemu lično radila kada je bila na čelu Naleda.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da je Nemačka razvojna saradnja podržala razvoj BFC SEE programa koji je, kaže, postigao veliki uspeh i pomogao gotovo 100 lokalnih samouprava iz ovih pet zemalja.

Na 12. godišnjoj skupštini Naleda koja je održana pre početka skupa, rečeno je da Naled broji oko 300 članova iz redova privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva koji su učestvovali u izradi više od 20 zakona.

“Predstavljen je Strateški plan Naleda za period 2018-2021. a članovi organizacije su utvrdili da će dva ključna cilja biti unapređenje regulatornog okvira za poslovanje i jačanje kapaciteta i odgovornosti javne uprave”, rekao je predsednik Upravnog odbora Naleda Aleksandar Ružević.

Program sertifikacije opština po meri privrede u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), koji se sprovodi u pet zemalja, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, a koju je pokrenuo Naled, kaže Ružević, dao je značajne rezultate prethodnih godina.

Kao ilustraciju za to, Ružević kaže da su uslovi za poslovanje u ovim sredinama kvalitetniji za 76 procenata.

“Četrdeset odsto sertifikovanih gradova i opština iz regiona našlo se na Fajnenšel tajmsov listi najboljih investicvionih destinacija u Evropi”, podsetio je Ružević.

“Za prvih pet godina smo certifikovali više od 30 lokalnih samouprava. Više od tri miliona građana i 150.000 privrednih društava u certifikovanim gradovima i opštinama danas koristi efikasne servise lokalne administracije”, napominje Ružević.

On podseća da je Naled koordinacijom primene Nacionalnog programa pomogao smanjenju obima sive ekonomije u Srbiji sa 21,1 na 15, 4 odsto BDP-a među registrovanom privredom.

BFC SEE program se sprovodi od 2012. godine i do sada se u proces certifikacije uključilo gotovo 100 gradova i opština iz pet zemalja od kojih su 44 ispunili kriterijume za sticanje certifikata koji privredi i investitorima predstavlja dokaz kvaliteta da će u ovim sredinama imati predvidivo poslovanje.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter