Почетак » Актуелно
 

Одржана Свечана седница скупштине НАЛЕД-а

У Београду јеодржана седница НАЛЕД-а, на којој је присуствовао и градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић, који је члан Извршног одбора ове организације.

На скупу је представљена иницијатива за институционализацију сарадње земаља Југоисточне Европе (BFE SEE – Business Friendly Environment South East Europe) на усаглашавању и унапређењу пословног окружења.

Скупштину је отворила премијерка Ана Брнабић.

Председница Владе Ана Брнабић истакла је да је то још један доказ да је Србија веома посвећена Берлинском процесу и усвајању европских вредности, као и да привредна сарадња у региону може да буде од кључног значаја за његов бржи напредак у целини.

“Без снажне економије нема ни снажног ни безбедног региона, а ЕУ жели да у региону има стабилног партнера”, поручила је Брнабић.

Брнабићева је, такође, позвала УСАИД, ГИЗ, Светску банку, Европску инвестициону банку и Европску банку за обнову и развој да нас све заједно у региону подрже у тој важној мисији.

Премијерка Србије је истакла да је циљ побољшања пословног амбијента који нам омогућава бржи раст.

Брнабићева је рекла да постоје фантастични примери регионалне сарадње балтичких, нордијских и земаља Бенелукса и колико хармонизација прописа и заједничка промоција може да допринесе њиховом развоју.

Истакла је да је БФЦ покренуо Налед и да је на њему лично радила када је била на челу Наледа.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман рекао је да је Немачка развојна сарадња подржала развој БФЦ СЕЕ програма који је, каже, постигао велики успех и помогао готово 100 локалних самоуправа из ових пет земаља.

На 12. годишњој скупштини Наледа која је одржана пре почетка скупа, речено је да Налед броји око 300 чланова из редова привреде, локалних самоуправа и организација цивилног друштва који су учествовали у изради више од 20 закона.

“Представљен је Стратешки план Наледа за период 2018-2021. а чланови организације су утврдили да ће два кључна циља бити унапређење регулаторног оквира за пословање и јачање капацитета и одговорности јавне управе”, рекао је председник Управног одбора Наледа Александар Ружевић.

Програм сертификације општина по мери привреде у југоисточној Европи (БФЦ СЕЕ), који се спроводи у пет земаља, Хрватској, БиХ, Македонији, Црној Гори и Србији, а коју је покренуо Налед, каже Ружевић, дао је значајне резултате претходних година.

Као илустрацију за то, Ружевић каже да су услови за пословање у овим срединама квалитетнији за 76 процената.

“Четрдесет одсто сертификованих градова и општина из региона нашло се на Фајненшел тајмсов листи најбољих инвестицвионих дестинација у Европи”, подсетио је Ружевић.

“За првих пет година смо цертификовали више од 30 локалних самоуправа. Више од три милиона грађана и 150.000 привредних друштава у цертификованим градовима и општинама данас користи ефикасне сервисе локалне администрације”, напомиње Ружевић.

Он подсећа да је Налед координацијом примене Националног програма помогао смањењу обима сиве економије у Србији са 21,1 на 15, 4 одсто БДП-а међу регистрованом привредом.

БФЦ СЕЕ програм се спроводи од 2012. године и до сада се у процес цертификације укључило готово 100 градова и општина из пет земаља од којих су 44 испунили критеријуме за стицање цертификата који привреди и инвеститорима представља доказ квалитета да ће у овим срединама имати предвидиво пословање.

Подели са другима: Facebook Twitter