Почетак » Актуелно
 

Одржана Светосавска академија

Академијом у пожаревачком Центру за културу почело је обележавање дана Светог Саве.

Организатори овогодишње академије били су Град Пожаревац, Браничевска епархија и основне и средње школе са територије Града Пожаревца. У богатом културно-уметничком програму учествовале су све школе и Предшколска установа Љубица Вребалов.

Мирко Василић

На свечаности у Центру за културу свешетеник Мирко Василић је говорио беседу о Светом Сави и истакао да о овом светитељу највише говоримо о детаљима његовог живота.

„Бескрајно смо захвални Светом Сави, што нас је својом љубављу, слободом и делатношћу учинио причасницима тајне вечере на иконичан начин у светој литургији“ нагласио је Мирко Василић.

Присутнима се обратио и градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић који је истакао да се овом академијом одаје почаст и указује захвалност првом епископу Српске православне цркве, српском племићу који се својим делима уздигао до свеца – нашем Светом Сави.

Бане Спасовић

”Кроз светску историју свакако се појављивало још свестраних личности попут њега, али је изузетно мали број оних који су имали толики утицај на свој народ а притом били за време земаљског живота и чувени законодавци, дипломате, ходочасници… Резултат његове дипломатије је и аутокефалност Српске цркве која је издејствована захваљујући великом угледу који је уживао у тадашњим Европским круговима. Тако је Православље устоличено као примарна вероисповест код Срба и од тада више није било покушаја масовног преласка у католичанство, превасходно захваљујући великом култу овог просветитеља и првог Архиепископа у нашем народу који траје до дан данас. Та саборност која нам је као народу често била потребна као кап воде на длану током велике жеге, када је Свети Сава у питању, била је величине бујице најмоћније реке. Никада се Срби нису више сложили око нечега као око значаја који је за њих имао овај светитељ и просветитељ. Тако је било за време његовог живота, али и после смрти његове. Сви каснији завојевачи често су користили његово име да заплаше или казне народ па је тако и турско спаљивање његових моштију 1594. године у Београду имало за циљ да уплаши устанике. То што је тада постигнуто је његово уздизање до свеца, што је 1775. године и званично урадио Карловачки синод. Схватајући одувек значај духовности, морала и образовања дао је немерљив допринос томе да млада српска земља добије оне праве елементе државе. Ти елементи нису само утврђене границе, јака војска и развијена економија. Више од тога то су људи који воле Бога, своје ближње и који своме роду помажу знањем и љубављу према држави. Њему у славу на данашњој академији присетимо се свега онога што је учинио за нас и запитајмо се да ли би био задовољан нама данас. Ако у одговору на то питање застанемо на трен, или одговоримо са не, знак је да требамо радити још више на себи и на развоју Србије, Србије какву је он желео у будућности.”

На свечаности уручене су захвалнице Браничевској епархији, граду Пожаревцу и Колу српских сестара „Босиљка Боса Павловић“.

У наставку програма насупили су ученици основних и средњих школа са територије града Пожаревца.

Одржан је и Светосавски бал који је био хуманитарног карактера, где су се продавале слике које су дело ученика из пожаревачких средњих и основних школа.

Средства ће бити опредељена за социјално угрожене ученике.

Подели са другима: Facebook Twitter