Почетак » Актуелно » О Граду
 

Одржана Светосавска академија

Поводом школске славе Светог Саве у Великој сали Центра за културу одржана је Свечана академија под покровитељством Града Пожаревца а у организацији Браничевске епархије, основних и средњих школа и предшколске установе.

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић је овом приликом истакао да овим скупом, али и свим осталим свечаним академијама које се одржавају у Србији и међу нашом дијаспором, подсећамо се великих дела првог Архиепископа Српске православне цркве:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

„Славећи га, између осталог, и као школску славу, мислим да поукама из његовог живота дајемо најбољи пример деци и младима. Сетимо се да је он помирио своју браћу и унео слогу међу њих.  Такође, сетимо се да је још као млад одбацио престо и све оно материјално које оно са собом носи, схватајући да му је милији духовни живот и стварање.  Узимајући то у обзир, уверен сам да би му највећа жеља данас била да се у његовој Србији посвађани помире, а сви заједно повежемо и причврстимо за своје корене. Они су нас, на крају крајева, и одржали свих ових турбулентних векова током постојања наше државе. Српски народ је у доба глади, ратова и завојевача за своје корене управо држала наша Српска православна црква.  Подсећала нас је наша црква да ће невоље увек долазити и пролазити, али да је важно да током тих периода не смемо изгубити себе и своју повезаност са Богом.  Зато је Свети Сава велики део свог живота посветио утемељењу Српске православне цркве знајући да је она гарант очувања нашег идентитета, без обзира на искушења и изазове пред нама.“

Епископ Браничевске епархије др Игњатије, подсетио је да је Свети Сава много учио и отварао школе, али да то нису биле школе овог типа које ми данас имамо:

Епископ Браничевске епархије др Игњатије

Човек овога времена достигао је велика открића – громобран, аутомобил, телеграф, телефон до вештачке интелигенције данас, а све у циљу да олакша живот себи. Будући да су сви почели да иду у школе, ентузијасти који су били за то су прогласили да ће настати рај на земљи у 20 веку. Међутим, он нам је донео два светска рата са великим страдањем и иживљавањем једног човека над другим. Човек је видео другог  човека као непријатеља и већину тих својих проналазака је употребио да створи оружје и убије другога, чему смо сви сведоци.“

 У наставку уследио је културно-уметнички програм који су припремили вртићи, основне и средње школе и Браничевска епархија.

Назив академије је био „Право ходи кроз живот и путеве своје исправљај“.