Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Održane 52. Ljubičevske konjičke igre

Finalnim nadmetanjima na požarevačkom Hipodromu, u nedelju su završene 52. Ljubičevske konjičke igre.

Sa LjKI

Sa LjKI

Najpre su se u petak, 4. septembra, u defileu koji je prošao centralnim gradskim ulicama predstavili višebojci, polaznici škole jahanja Konjičkog kluba „Knez Mihajlo“, kao i mladi voltižeri. „Visok ton“ programu dala je operska diva Gabrijela Ubavić koja je izvela himnu “Bože pravde”, nakon koje se okupljenim građanima obratio gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić. Ove godine, čast da otvori LjKI imao je ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, koji je napomenuo da su za više od pola veka koliko postoje, Igre postale ne samo prepoznatljivost Požarevca i Braničevskog okruga, već i čitave Srbije.

Sa LjKI

Sa LjKI

Pošto je prošlogodišnji vitez Marko Milenković predao gradonačelniku prelaznu sablju na kojoj je zapisano “Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti“, počeo je svečani defile koji je imao malo učesnika pa je samim tim bio i izuzetno slabo posećen i gledan. Te večeri na trgu svoj koncert imala je Ana Bekuta.

Sa LjKI

Sa LjKI

Sa LjKI

Sa LjKI

U nedelju, 6. septembra, na požarevačkom Hipodromu održan je finalni dan, a istog dana u prepodnevnim časovima organizovan je i prijem za visoke zvanice u Svečanim salonima.  Drugog dana sportska nadmetanja na hipodromu pratilo je nekoliko hiljada zaljubljenika u konjički sport. Započet je utakmicom u preskakanju prepona pod nazivom „Požarevac“, sa nagradnim fondom od 100 hiljada dinara. Prvo mesto pripalo je Predragu Iliću i grlu „Guilermo Rocky“ iz Konjičkog kluba „Impuls plus“ iz Beograda. Potom je na scenu stupila najmlađa sportska ekipa na svetu, povorka od 14 voltižera, starosti 2 -7 godina, koji su pod budnim okom trenera Suzane Janković pokazali svoje umeće na kobili Maza. Poklone su im uručili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin i padobranci Aero kluba Smederevo, koji su spektakularno sleteli na središnji deo hipodroma.

Trkački program otvoren je galopskim nadmetanjem „Memorijal Blagoja Uroševića“ na 1.600 metara u kojem je za dužinu vrata trijufovalo grlo „Hallo Baby“ sa Kristijanom Gnesijem u sedlu i postignutim vremenom 1.40. Za njim kroz cilj su prošli „Big Brother“ sa jahačem Željkom Ilićem i „Naughty Jack“ kojeg je jahao Aleksandar Šašić.

U internacionalnom kasačkom nadmetanju „Stig“ slavilo je grlo „Ironwill“ sa vozačem Dejanom Petrovićem i ostvarenim prosečnim kasom po kilometru od 1.18,7. Na drugom mestu plasiralo se grlo „Wahler“ sa Branislavom Mukićem u sulkama, a na trećem „Herkul“ sa vozačem Vesnom Lazarević. Nagrade je uručio direktor Arive Dejan Bogunović.

Dvogodački okršaj na 1.400 metara „Kostolac“ za dve dužine konjskog tela pripao je grlu „Kalina Ledy“ sa jahačem Tikom Vujkovićem. Drugoplasirano grlo je „Enporio In“ kojeg je jahao Saša Glogovac, a treće kroz cilj je prošlo grlo „Alkatraz“ sa jahačem Aleksandrom Šašićem. Pehar pobedničkom timu je uručio direktor Ogranka „TE-KO Kostolac“ Goran Horvat.

Sa LjKI

Sa LjKI

Galopsku trku „Braničevo“ nadmoćno je dobilo grlo „Mr Bas“ kojeg je jahao Aleksandar Šašić, a slede „Perfect Slipper“ sa jahačem Goranom Krstićem i „Torino Hill“ sa džokejem Tikom Vujkovićem. Nagrade je predao direktor JP „Toplifikacija“ Dejan Dačić.

Duga kasačka partija „Knez Mihailo“ pripala je grlu „Credits By Myself“ sa Dejanom Katanićem u sulkama, koje je kasalo 1.16,6 prosečno po kilometru. Drugo mesto je zauzeo „Quick Viervil“ sa vozačem Vladom Bjelogrlićem, a treće „Uniflore“ za čijim sulkama je bio Branko Skenderović. Pobedničkom timu pehar je uručio načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić.

Glavno galopsko nadmetanje „Kup Ljubičeva“ ubedljivo je dobilo grlo „El Dorado“ sa jahačem Aleksandrom Šašićem i postignutim vremenom 2.31,5. Za pet dužina konjskog tela bilo je sporije grlo „Novelle Rock“ kojeg je jahao Miloš Milojević, a treće mesto pripalo je grlu „Roman Riches“ kojeg je jahao Goran Krstić. Pobednički pehar uručila je savetnica predsednika Republike Srbije Stanislava Pak Stanković, a medalje predsednik Skupštine grada Požarevca Bane Spasović.

Usledilo je finale Ljubičevskog višeboja, takmičenje jedinstveno po svom sadržaju u svetu, gde se višebojci bore u više tradicionalnih veština. Prvo mesto i peta titula viteza pripala je Davorinu Živkoviću koji je na grlu „For Viminacium“ osvojio 12 poena. Sa istim brojem poena, ali slabijim vremenom u kurirskom jahanju drugo mesto pripalo je Bobanu Janićijeviću i grlu „Teodor“. Treće mesto osvojio je prošlogodišnji pobednik Marko Milenković na grlu „Neval“, a četvrto Ivan Stanković koji je jahao „Taliju“.

Sa LjKI

Sa LjKI

 

Pehar, sablju i plašt pobedniku je uručio gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić. Za 33 učešća i 6 titula Siniši Stokiću je vitešku sablju predao direktor KD „Knez Mihailo“ Aleksandar Milenković.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter