Почетак » Актуелно » О Граду
 

Одржане 52. Љубичевске коњичке игре

Финалним надметањима на пожаревачком Хиподрому, у недељу су завршене 52. Љубичевске коњичке игре.

Са ЉКИ

Са ЉКИ

Најпре су се у петак, 4. септембра, у дефилеу који је прошао централним градским улицама представили вишебојци, полазници школе јахања Коњичког клуба “Кнез Михајло”, као и млади волтижери. “Висок тон” програму дала је оперска дива Габријела Убавић која је извела химну “Боже правде”, након које се окупљеним грађанима обратио градоначелник Пожаревца Миомир Илић. Ове године, част да отвори ЉКИ имао је министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, који је напоменуо да су за више од пола века колико постоје, Игре постале не само препознатљивост Пожаревца и Браничевског округа, већ и читаве Србије.

Са ЉКИ

Са ЉКИ

Пошто је прошлогодишњи витез Марко Миленковић предао градоначелнику прелазну сабљу на којој је записано “Не вади ме без повода, не враћај ме без части“, почео је свечани дефиле који је имао мало учесника па је самим тим био и изузетно слабо посећен и гледан. Те вечери на тргу свој концерт имала је Ана Бекута.

Са ЉКИ

Са ЉКИ

Са ЉКИ

Са ЉКИ

У недељу, 6. септембра, на пожаревачком Хиподрому одржан је финални дан, а истог дана у преподневним часовима организован је и пријем за високе званице у Свечаним салонима.  Другог дана спортска надметања на хиподрому пратило је неколико хиљада заљубљеника у коњички спорт. Започет је утакмицом у прескакању препона под називом „Пожаревац“, са наградним фондом од 100 хиљада динара. Прво место припало је Предрагу Илићу и грлу „Guilermo Rocky“ из Коњичког клуба „Импулс плус“ из Београда. Потом је на сцену ступила најмлађа спортска екипа на свету, поворка од 14 волтижера, старости 2 -7 година, који су под будним оком тренера Сузане Јанковић показали своје умеће на кобили Маза. Поклоне су им уручили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин и падобранци Аеро клуба Смедерево, који су спектакуларно слетели на средишњи део хиподрома.

Тркачки програм отворен је галопским надметањем „Меморијал Благоја Урошевића“ на 1.600 метара у којем је за дужину врата тријуфовало грло „Hallo Baby“ са Кристијаном Гнесијем у седлу и постигнутим временом 1.40. За њим кроз циљ су прошли „Big Brother“ са јахачем Жељком Илићем и „Naughty Jack“ којег је јахао Александар Шашић.

У интернационалном касачком надметању „Стиг“ славило је грло „Ironwill“ са возачем Дејаном Петровићем и оствареним просечним касом по километру од 1.18,7. На другом месту пласирало се грло „Wahler“ са Браниславом Мукићем у сулкама, а на трећем „Herkul“ са возачем Весном Лазаревић. Награде је уручио директор Ариве Дејан Богуновић.

Двогодачки окршај на 1.400 метара „Костолац“ за две дужине коњског тела припао је грлу „Калина Ледy“ са јахачем Тиком Вујковићем. Другопласирано грло је „Enporio In“ којег је јахао Саша Глоговац, а треће кроз циљ је прошло грло „Алкатраз“ са јахачем Александром Шашићем. Пехар победничком тиму је уручио директор Огранка „ТЕ-КО Костолац“ Горан Хорват.

Са ЉКИ

Са ЉКИ

Галопску трку „Браничево“ надмоћно је добило грло „Мр Бас“ којег је јахао Александар Шашић, а следе „Perfect Slipper“ са јахачем Гораном Крстићем и „Torino Hill“ са џокејем Тиком Вујковићем. Награде је предао директор ЈП „Топлификација“ Дејан Дачић.

Дуга касачка партија „Кнез Михаило“ припала је грлу „Credits By Myself“ са Дејаном Катанићем у сулкама, које је касало 1.16,6 просечно по километру. Друго место је заузео „Quick Viervil“ са возачем Владом Бјелогрлићем, а треће „Uniflore“ за чијим сулкама је био Бранко Скендеровић. Победничком тиму пехар је уручио начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић.

Главно галопско надметање „Куп Љубичева“ убедљиво је добило грло „El Dorado“ са јахачем Александром Шашићем и постигнутим временом 2.31,5. За пет дужина коњског тела било је спорије грло „Novelle Rock“ којег је јахао Милош Милојевић, а треће место припало је грлу „Roman Riches“ којег је јахао Горан Крстић. Победнички пехар уручила је саветница председника Републике Србије Станислава Пак Станковић, а медаље председник Скупштине града Пожаревца Бане Спасовић.

Уследило је финале Љубичевског вишебоја, такмичење јединствено по свом садржају у свету, где се вишебојци боре у више традиционалних вештина. Прво место и пета титула витеза припала је Даворину Живковићу који је на грлу „For Viminacium“ освојио 12 поена. Са истим бројем поена, али слабијим временом у курирском јахању друго место припало је Бобану Јанићијевићу и грлу „Теодор“. Треће место освојио је прошлогодишњи победник Марко Миленковић на грлу „Невал“, а четврто Иван Станковић који је јахао „Талију“.

Са ЉКИ

Са ЉКИ

 

Пехар, сабљу и плашт победнику је уручио градоначелник Пожаревца Миомир Илић. За 33 учешћа и 6 титула Синиши Стокићу је витешку сабљу предао директор КД „Кнез Михаило“ Александар Миленковић.

Подели са другима: Facebook Twitter