Početak » Aktuelno
 

Održano “Veče Indije“ u Dositeju

Osnovna škola „Dositej Obradović“ organizovala je u petak uveče tematsku priredbu „Veče Indije“ u fiskulturnoj sali škole. U pripremi priredbe za diplomate iz Indije učestvovalo je oko dvesta mališana različitih razreda. Priredba je nazvana „U čarobnom svetu boja i svetlosti“. Papirne i glinene figure, panoi u umetnosti, obrazovanju i istoriji i špalir dece dočekao je u hodniku škole, Prvog sekretara ambasade Indije g. Sandžej Vermu sa članovima porodice. Hor je pripremio i intonaciju indijske himne, a đaci su recitovali i stihove književnika Tagore Rabindranata. Učenici su povodom Divalija, festivala svetlosti pripremili posebnu koreografiju, a gosti su se zahvaljujući đacima podsetili da indijski lotos između ostalog predstavlja snagu i vernost.

Veliki trud uložen je u kreiranje papirnih figura, „papir maše“ tehnikom, ali i u kreiranje kostima u koje su deca bila obučena. Predsednik Skupštine grada Bojan Ilić rekao je da je zadivljen trudom, energijom i radom koje su uložili učenici i kolektiv škole.

„Da bismo mogli da se družimo sa drugim narodima moramo da upoznamo njihovu kulturu i običaje i drago mi je da škola ‘Dositej Obradović’ to uspešno radi dužni niz godina“ rekao je Ilić.

Prvi sekreatar ambasade Indije u Beogradu Sandžej Varma obratio se gostima i izrazio zahvalnost za gostoprimstvo i dobrodoslicu koja je priređena u njihovu čast

“Veoma sam zadovoljan što mogu da vidim šta je sve u ovoj školi organizovano od strane dece i nastavnika i drago mi je što mogu da budem deo škole sa tako dugom tradicijom. Nadam se da će se naše države još više približiti, nakon politikom izazvanog jaza. Poslednjih godina ambasada Indije je priredila različita kulturna dešavanja. Zadovoljan sam kako ih je Srbija prihvatila. Dovodićemo još muzičara i umetnika iz Indije jer postoji interesovanje“, rekao je Varma.

Direktor OŠ „Dositej Obradović“ Vojin Milanković rekao je:

„Biti učitelj, znači pružiti ljubav deci i biti posvećen njima. Da bi dete imalo ljubavi prema školi ono treba da doživi i oseti tu ljubav škole, prema sebi. Organizujući večeri zemalja sa raznih meridijana, ponosni smo što naša škola ume da daruje ljubav, ne samo deci naše škole, nego i deci iz celog sveta.

Škola je ranije već organizovala večeri zemalja poput Rusije, Francuske, Japana, Sjedinjenih država.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter