Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Nesvakidašnja prezentacija knjige „Čipka i čokolada“

Oduševljavajući dar Požarevljanima

Nesvakidašnji kulturni događaj odigrao se pod kupolama Gradskog zdanja u Požarevcu gde je, u monumentalnoj Svečanoj sali, promovisana knjiga „Čipka i čokolada.

Učesnici i gosti nesvakidašnjeg performansa

Učesnici i gosti nesvakidašnjeg performansa

Grad Požarevac poklonio je svojim sugrađanima ovaj multimedijalni performans u okviru Novembarskih dana kulture.

Knjiga „Čipka i čokolada” ugledala je svetlost dana na ovogodišnjem sajmu knjiga u Beogradu, na štandu izdavačke kuće Arte, i odmah je privukla pažnju javnosti. Autorke knjige Antileta Živković i Danijela Božičković Radulović, u kojoj je gostovao i pisac Stanko Holcer, promivisale su “Čipku i čokoladu” u Požarevcu. Učesnici književne večeri bili su još Slavica Đukić Dejanović, narodni poslanik i predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu, i Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije.

Cipka_cokolada_2

Veče je bilo prožeto različitim emocijama, a za to se najpre pobrinuo Frano Lasić koji je na ulazu u svečanu salu Gradskog zdanja svakoj dami uručio crvenu ružu, a svi posetioci dobili su po čokoladicu. To je zapravo bio uvod u ovo jedinstveno veče prožeto lepim rečima i muzikom kome je svoj doprinos dao i nadahnuti prezenter Predrag Perenčević. Publici, koju su činile uglavnom ličnosti iz javnog života Požarevca i okoline, obratila se na samom početku rečima dobrodošlice Vesna Pejić, članica Gradskog veća.

Cipka_cokolada_3

Čast da govori o knjizi najpre je pripala Slavici Đukić Dejanović koja je kazala da, kada je dobila knjigu „Čupka i čokolada“, odmah je shvatila da su dve talentovanje žene zajedno razmišljale i da su se usudile da jedna drugu dopunjuju, da se konfrotiraju, da budu komplementarne 23 poglavlja, a da su u goste pozvale Stanka Holcera, koji je zapravo kao nekakav super ego sa jedne druge strane istine muškarca, na teme koje su njih intrigirale, davao svoj doprinos jednoj velikoj čitanosti ove ljupke knjige.

-Najpre mi se činilo dok sam čitala sadržaj knjige  da ona podseća na razgovor dveju prijateljica koje sede u nekoj kafeteriji, uživaju i kafenišu, a onda sam u određenim segmentima shvatila da sadržaj njihovog dijaloga podseća na komentare pored neke kvalitetne izložbe vrednih umetničkih ostvarenja inspirisanih realnošću, životom.Kada sam treći put pročitala knjigu shvatila sam da ona zapravo ima polemični karakter, da ima izuzetno jake poruke i da zapravo predstavlja dar prirode koji je spojio ova tri autor“, istakla je Đukić Dejanović.

Ova nesvakidašnja knjiga je nastajala u dijalogu dveju spisateljica, u zapisima dve ruke, u polemičkoj intonaciji o prividno istim stvarima i pojavama, a ponajviše o žensko-muškom suživotu i onim na oko neprimetnim detaljima interpoliranim u tokove svakidašnjice kao što je ritualno ispijanje kafe, način zavođenja, snaga rukovanja, magija dodira, izgled odeće cipela…Sve to i niz drugih zapažanja nudi psihološki snimak što je čini posebnom u razotkrivanju karakternih svojstava poznanika, prijatelja.“

Cipka_cokolada_4

Slavko Holcer je kratko pozdravio skup i rekao da mu je bila velika čast, zadovoljstvo i izazov da sarađuje sa dve dame, Antiletom Živković i Danijelom Božičković Radulović, i prepustio reč autorkama knjige.

-Ženstvena, senzualna, romantična, erotična čarobna…čipka je privilegija. Sa čipkom…nežna kao princeza i moćna kao kraljica”, kažu autorke i još konstatuju: “Nema tog problema koji čokolada ne može da reši”. One su rekla da nije uvek bilo lako stvarati ovu knjigu ali je bilo lepo i najsrećnije su što su razbile mnoge predrasude i jedna uz drugu postale snažnije i ženstvenije.

Cipka_cokolada_5

Književno veče bilo je prožeto muzikom i digitalnim efektima. Specijalni gosti književne večeri bili su operska diva Gabrijela Ubavić, koja je nastupila uz klavirsku pratnju Saše Pavkovića i Frano Lasić koji je izveo nekoliko nezaboravnih melodija.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter