Почетак » Актуелно » О Граду
 

Несвакидашња презентација књиге „Чипка и чоколада“

Одушевљавајући дар Пожаревљанима

Несвакидашњи културни догађај одиграо се под куполама Градског здања у Пожаревцу где је, у монументалној Свечаној сали, промовисана књига „Чипка и чоколада.

Учесници и гости несвакидашњег перформанса

Учесници и гости несвакидашњег перформанса

Град Пожаревац поклонио је својим суграђанима овај мултимедијални перформанс у оквиру Новембарских дана културе.

Књига „Чипка и чоколада” угледала је светлост дана на овогодишњем сајму књига у Београду, на штанду издавачке куће Арте, и одмах је привукла пажњу јавности. Ауторке књиге Антилета Живковић и Данијела Божичковић Радуловић, у којој је гостовао и писац Станко Холцер, промивисале су “Чипку и чоколаду” у Пожаревцу. Учесници књижевне вечери били су још Славица Ђукић Дејановић, народни посланик и председник скупштинског Одбора за здравље и породицу, и Радомир Андрић, председник Удружења књижевника Србије.

Cipka_cokolada_2

Вече је било прожето различитим емоцијама, а за то се најпре побринуо Франо Ласић који је на улазу у свечану салу Градског здања свакој дами уручио црвену ружу, а сви посетиоци добили су по чоколадицу. То је заправо био увод у ово јединствено вече прожето лепим речима и музиком коме је свој допринос дао и надахнути презентер Предраг Перенчевић. Публици, коју су чиниле углавном личности из јавног живота Пожаревца и околине, обратила се на самом почетку речима добродошлице Весна Пејић, чланица Градског већа.

Cipka_cokolada_3

Част да говори о књизи најпре је припала Славици Ђукић Дејановић која је казала да, када је добила књигу „Чупка и чоколада“, одмах је схватила да су две талентовање жене заједно размишљале и да су се усудиле да једна другу допуњују, да се конфротирају, да буду комплементарне 23 поглавља, а да су у госте позвале Станка Холцера, који је заправо као некакав супер его са једне друге стране истине мушкарца, на теме које су њих интригирале, давао свој допринос једној великој читаности ове љупке књиге.

-Најпре ми се чинило док сам читала садржај књиге  да она подсећа на разговор двеју пријатељица које седе у некој кафетерији, уживају и кафенишу, а онда сам у одређеним сегментима схватила да садржај њиховог дијалога подсећа на коментаре поред неке квалитетне изложбе вредних уметничких остварења инспирисаних реалношћу, животом.Када сам трећи пут прочитала књигу схватила сам да она заправо има полемични карактер, да има изузетно јаке поруке и да заправо представља дар природе који је спојио ова три аутор“, истакла је Ђукић Дејановић.

Ова несвакидашња књига је настајала у дијалогу двеју списатељица, у записима две руке, у полемичкој интонацији о привидно истим стварима и појавама, а понајвише о женско-мушком суживоту и оним на око неприметним детаљима интерполираним у токове свакидашњице као што је ритуално испијање кафе, начин завођења, снага руковања, магија додира, изглед одеће ципела…Све то и низ других запажања нуди психолошки снимак што је чини посебном у разоткривању карактерних својстава познаника, пријатеља.“

Cipka_cokolada_4

Славко Холцер је кратко поздравио скуп и рекао да му је била велика част, задовољство и изазов да сарађује са две даме, Антилетом Живковић и Данијелом Божичковић Радуловић, и препустио реч ауторкама књиге.

-Женствена, сензуална, романтична, еротична чаробна…чипка је привилегија. Са чипком…нежна као принцеза и моћна као краљица”, кажу ауторке и још констатују: “Нема тог проблема који чоколада не може да реши”. Оне су рекла да није увек било лако стварати ову књигу али је било лепо и најсрећније су што су разбиле многе предрасуде и једна уз другу постале снажније и женственије.

Cipka_cokolada_5

Књижевно вече било је прожето музиком и дигиталним ефектима. Специјални гости књижевне вечери били су оперска дива Габријела Убавић, која је наступила уз клавирску пратњу Саше Павковића и Франо Ласић који је извео неколико незаборавних мелодија.

Подели са другима: Facebook Twitter