Почетак » Актуелно
 

Осигурање за пољопривреднике захваљујући пројекту Министарства државне управе и локалне самоуправе

Град Пожаревац је на конкурсу Министарства државне управе и локалне самоуправе добио финансијска средства за реализацију пројеката везаних на смањењу ризика од климатских промена и елементарних и других непогода.

Овом приликом обавештавамо да су средства у висини од 4.000.000,00 динара опредељена за осигурање вишегодишњих засада воћа и младих садница воћа за сва пољопривредна газдинства која су регистровала своје парцеле у Управи за трезор, надлежног Министарства. Основна осигурања су од града, пожара, грома олује, пролећног мраза, поплава и губитка квалитета.

Због све чешћих временских непогода указује се све већа потреба за осигурањем пољопривредних усева. То потврђује и скорашњи пример када је мраз у априлу и снег у мају изненадио произвођаче воћа и уништио им добар део рода, а при том нису имали потребно осигурање које би ту штету надокнадило. Тако да су неискусни пољопривредни произвођачи суочени са проблемом како одабрати одговарајуће осигурање и предвидети која временска непогода ће погодити род и у које време. Они који одлуче да осигурају своје засаде, а за сада су малобројни, углавном се осигурају од града. Држава и осигуравајуће куће треба да раде што више на едукацији становништва о значају осигурања, како усева тако и домаћинстава. Незнање о могућностима осигурања често одведе пољопривреднике на погрешан пут, па не знају када су осигурали род, а када биљку.

На пољопривредницима остаје да се одлуче да осигурају своје засаде, а на осигуравајућим кућама да своју понуду прилагоде њиховим потребама.

Подели са другима: Facebook Twitter