Početak » Aktuelno
 

Osiguranje za poljoprivrednike zahvaljujući projektu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave

Grad Požarevac je na konkursu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave dobio finansijska sredstva za realizaciju projekata vezanih na smanjenju rizika od klimatskih promena i elementarnih i drugih nepogoda.

Ovom prilikom obaveštavamo da su sredstva u visini od 4.000.000,00 dinara opredeljena za osiguranje višegodišnjih zasada voća i mladih sadnica voća za sva poljoprivredna gazdinstva koja su registrovala svoje parcele u Upravi za trezor, nadležnog Ministarstva. Osnovna osiguranja su od grada, požara, groma oluje, prolećnog mraza, poplava i gubitka kvaliteta.

Zbog sve češćih vremenskih nepogoda ukazuje se sve veća potreba za osiguranjem poljoprivrednih useva. To potvrđuje i skorašnji primer kada je mraz u aprilu i sneg u maju iznenadio proizvođače voća i uništio im dobar deo roda, a pri tom nisu imali potrebno osiguranje koje bi tu štetu nadoknadilo. Tako da su neiskusni poljoprivredni proizvođači suočeni sa problemom kako odabrati odgovarajuće osiguranje i predvideti koja vremenska nepogoda će pogoditi rod i u koje vreme. Oni koji odluče da osiguraju svoje zasade, a za sada su malobrojni, uglavnom se osiguraju od grada. Država i osiguravajuće kuće treba da rade što više na edukaciji stanovništva o značaju osiguranja, kako useva tako i domaćinstava. Neznanje o mogućnostima osiguranja često odvede poljoprivrednike na pogrešan put, pa ne znaju kada su osigurali rod, a kada biljku.

Na poljoprivrednicima ostaje da se odluče da osiguraju svoje zasade, a na osiguravajućim kućama da svoju ponudu prilagode njihovim potrebama.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter