Početak » Aktuelno
 

Osnovna škola u Bradarcu je od danas zvanično OŠ „Sveti vladika Nikolaj “

Otkrivanjem table na Osnovnoj školi u Bradarcu od danas ova obrazovna ustanova nosi naziv “Sveti vladika Nikolaj“. Tablu su svečano otkrili gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović, direktor škole Tomica Milosavljević i otac Simeon starešina manastira Rukumija.

Prilikom svog obraćanja gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je istakao da možemo biti srećni što će učenicima ovoga kraja upravo ime i delo vladike Nikolaja biti najbolji podstrek da dosegnu slične visine, ili da bar njima streme.

Bane Spasović

“ Uveren sam, da apsolutno zasluženo, jedna škola sa ovako dugom istorijom i tradicijom posebnih odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom, naročito manastirom Rukumija za koji se vezuje najraniji počeci obrazovanja u ovom kraju, dobija svoje novo ime. Ako uzmemo u obzir da i danas, više od 170 godina kasnije od prvih školskih časova pod svodovima manastira Rukumija, današnja moderna škola ima veliku podršku, izvor duhovnosti i čuvara tradicije u njemu, prirodno je da toj školi damo ime čoveka u kome je sadržano sve ono što odlikuje prosvetitelja koji korača stopama Svetog Save“, zaključio je Spasović.

Ovom prilikom obratio se i direktor OŠ „Sveti vladika Nikolaj“ Tomica Milosavljević:

Tomica Milosavljević

„To nije samo promena imena, već smo tim imenom pokušali da objedinimo i vojvodu Milenka i Božidara Dimitrijevića Kozicu, to su sada dva izdvojena odeljenja u Kličevcu i Drmnu, i svim ostalim naseljima. Ovim novim imenom ulazimo u misiju obrazovanja, da naučimo decu, ali i okolinu, da se ujedinimo svi, da imamo heroje i u Prvom i u Drugom srpskom ustanku i Prvom i u Drugom svetskom ratu.“

U prethodnoj godini, grad Požarevac je odobrio sredstva za investicije usmerene na sanacije toaleta u Bradarcu i Kličevcu u visini od 1.158.600 dinara, zamena stolarije u Drmnu – 1.007.000 dinara, kao i zamenu stolarije u Bubušincu – 523.320 dinara. Ovi projekti, kao i rekonstrukcija krovnog pokrivača u Bradarcu u iznosu od 5.404.993 dinara, planirana za ovu godinu, jeste doprinos uslovima i infrastrukturi koji će pomoći da deca lakše uče.

Nakon otkrivanja table sa novim imenom škole u Domu kulture u Bradarcu održana je tradicionalna Svetosavska akademija.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter