Почетак » Актуелно
 

Основна школа у Брадарцу је од данас званично ОШ „Свети владика Николај “

Откривањем табле на Основној школи у Брадарцу од данас ова образовна установа носи назив “Свети владика Николај“. Таблу су свечано открили градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић, директор школе Томица Милосављевић и отац Симеон старешина манастира Рукумија.

Приликом свог обраћања градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић је истакао да можемо бити срећни што ће ученицима овога краја управо име и дело владике Николаја бити најбољи подстрек да досегну сличне висине, или да бар њима стреме.

Бане Спасовић

“ Уверен сам, да апсолутно заслужено, једна школа са овако дугом историјом и традицијом посебних односа са Српском православном црквом, нарочито манастиром Рукумија за који се везује најранији почеци образовања у овом крају, добија своје ново име. Ако узмемо у обзир да и данас, више од 170 година касније од првих школских часова под сводовима манастира Рукумија, данашња модерна школа има велику подршку, извор духовности и чувара традиције у њему, природно је да тој школи дамо име човека у коме је садржано све оно што одликује просветитеља који корача стопама Светог Саве“, закључио је Спасовић.

Овом приликом обратио се и директор ОШ „Свети владика Николај“ Томица Милосављевић:

Томица Милосављевић

„То није само промена имена, већ смо тим именом покушали да објединимо и војводу Миленка и Божидара Димитријевића Козицу, то су сада два издвојена одељења у Кличевцу и Дрмну, и свим осталим насељима. Овим новим именом улазимо у мисију образовања, да научимо децу, али и околину, да се ујединимо сви, да имамо хероје и у Првом и у Другом српском устанку и Првом и у Другом светском рату.“

У претходној години, град Пожаревац је одобрио средства за инвестиције усмерене на санације тоалета у Брадарцу и Кличевцу у висини од 1.158.600 динара, замена столарије у Дрмну – 1.007.000 динара, као и замену столарије у Бубушинцу – 523.320 динара. Ови пројекти, као и реконструкција кровног покривача у Брадарцу у износу од 5.404.993 динара, планирана за ову годину, јесте допринос условима и инфраструктури који ће помоћи да деца лакше уче.

Након откривања табле са новим именом школе у Дому културе у Брадарцу одржана је традиционална Светосавска академија.

Подели са другима: Facebook Twitter