Почетак » Актуелно » О Граду
 

Особе са инвалидитетом приредиле продајну изложбу

Удружење за неговање здравих стилова живота „Веритас“ (у даљем тексту: Удружење Веритас) је непрофитна, невладина организација грађана која у Пожаревцу постоји и ради од 2005. год., где је и спроводила низ хуманитарних и волонтерских акција у циљу подршке и помоћи особама са инвалидитетом, а такође била је и реализатор неколико пројекта који су се односили на превазилажење архитектонских баријера (израда рампе за ОСИ у Дому здравља Пожаревац и Општој болници Пожаревац).

prodajna_izlozba

 

У свом досадашњем раду интезивно се залагала за проширење понуде дневних услуга у локалној заједници које су намењене особама са инвалидитетом. На Конкурсу расписаном од стране организације „Форум младих са инвалидитетом“, Удружење Веритас је добило мандат да спроводи активности у оквиру Пројекта „Дневни боравак за одрасле особе са инвалидитетом“, а читав пројекат подржан је и од стране Града Пожаревца у виду потписаног Меморандума о сарадњи. Пројекат се спроводи у партнерству са Друштвом за церебралну и дечију парализу Пожаревац и Центром за социјални рад Пожаревац. Циљ пројектних активности је да одраслим особама са инвалидитетом пруже подршку кроз радне активности, едукације и спортска дружења, да обогате социјалну мрежу, стекну нова искуства и знања.

До сада је реализовано 30 различитих активности и то почевши од оних које су се реализовале у оквиру простора Центра за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју као што су креативне, едукативне и спортске активности па до посете културннх знаменитости нашег града. Захваљујући предусретљивости људи који воде институције културе наши корисници имали су прилику да погледају две представе у оквиру аматерских глумачких свечаности Миливојев штап и шешир, такође посетили смо и Галерију Милене Павловић Барили, Наредни музеј, Галерију савремене уметности…. А рекреативне активности спроводили смо на Хиподрому и Градском парку Чачалица, успоставили смо и добру сарадњу са Јога центром „Сунце“. Резултат креативно-стваралачких радионица је Ускршња изложба радова и рукотворина особа са инвалидитетом.

prodajna_izlozba_2

 

Изложбу чини преко 100 уметничких предмета израђених су од стране самих корисника и чланова њихових породица. Реализација изложбе има за циљ повећање самопоуздања особа са инвалидитетом, јачање њихових капацитета и даљи подстицај за будуће ангажовање, али је и одлична прилика да се остатак популације и шира друштвена јавност упозна са могућностима и квалитетима особа са инвалидитетом и њиховим потенцијалним доприносима локалној заједници. Имајући у виду продајни карактер изложбе, сва прикупљена средства искористила би се за реализацију једнодневног излета и посете археолошком налазишту, Виминацијум.

Подели са другима: Facebook Twitter