Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Ostrovački Bećarac

Ovogodišnji bećarac zvanično je počeo je još 9. jula folklornom smotrom, nastavio se dramskim programom tokom nedelje a ulepšan je zvucima majstora tamburice Zvonka Bogdana u petak, 13. jula. Peti „Ostrovački bećarac“ otvorio je gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić u prisustvu predsednika gradske Skupštine Žarka Pivca , Gradske opštine Kostolac, MZ Ostrovo i drugih predstavnika javnog i kulturnog života.

-Srbija čuva svoje običaje i neguje tradiciju. To je i svrha ove lepe i značajne manifestacije koja se dešava u Ostrovu, rekao je gradonačelnik Ilić otvorivši manifestaciju.

U ime organizatora Bećarca goste je pozdravio Dragan Rogožarski rekavši da je Ostrovo, pre pet godina kada je rođena ideja o Ostrovačkom Bećarcu bilo željno roda.

-Danas je predivno biti u Ostrovu jer je ono što smo pre pet godina započeli otišlo mnogo dalje nego što smo se nadali. Mnogo toga je urađeno, asfaltiran je put, uređena crkva, centar sela… Za to smo zahvalni gradskim i vlastima GO Kostolac, PD „TE-KO“ kao i brojnim donatorima, rekao je Rogožarski.

Centralni događaj, podizanje zastave i zvanično otvaranje manifestacije bilo je u subotu, počelo je defileom kostolačkim ulicama a nastavilo se u Ostrovu izložbom domaće radinosti i okupljanjem u crkvenom dvorištu na večernjem bogosluženju. Celog dana održavana u i sportska takmičenja a sve je začinjeno takmičenjem u pevanju bećarca. Ovogodišnji pobednik u bećarenju je Nenad Kostić iz Kovina koji je i prošle godine poneo ovu titulu.

Ovogodišnji „Bećarac“ protekao je u duhu poznate serije „Vratiće se rode“ a goste je pričama iz lalinskog života nasmejao glumac Milenko Pavlov. Na sceni je i ove godine nastupilo kulturno-umetničko društvo Kostolac kao i njihove kolege iz Kovina. Bećarac je potrajao do kasno u noć a bećari su obećali još duže i veselije okupljanje dogodine.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter