Почетак » Актуелно
 

Откривена спомен плоча у част краљице Марије Карађорђевић

У част краљице Марије Карађорђевић откривена је спомен плоча на месту где је 6. јуна 1922. године први пут крочила на српско тло.

Спомен плочу у Дубравици на самој обали Дунава открио је градоначелник Града Пожаревца, Саша Павловић уз присуство чланова Удружења „Пристаниште краљице Марије Карађорђевић“, чланова Удружења Краљевина Србија и представника локалне самоуправе Града Пожаревца.

У насељу Дубравица код старе сепарације 1922. године, први пут је на српско тло крочила будућа краљица Југославије Марија Карађорђевић. Од тада, пристаниште у Дубравици носи њено име. На иницијативу Удружења „Пристаниште краљице Марије Карађорђевић“, постављена је спомен плоча на месту првобитне која је временом уклоњена. Спомен плочу открили су Саша Павловић градоначелник Пожаревца и Дејан Најдановић, председник Удружења „Пристаниште краљице Марије Карађорђевић”.

Градоначелник Пожаревца – Саша Павловић

„Ово је један мали чин којим ми желимо да обележимо овај историјски догађај, али такође ово нам је и задатак да у будућности ово место претворимо у значајан туристички потенцијал поготово зато што је и археолошки локалитет Маргум у непосредној близини.“ – рекао је градоначелник Пожаревца, Саша Павловић.

По речима Саше Павловића локална самоуправа се трудила и у будућности ће се трудити на све могуће начине да град изађе на реке. Он је нагласио да су у прошлости добијена средства преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за финансирање пројекта бициклистичке стазе.

Историчар, Др Мирољуб Манојловић је подсетио да је краљица Марија била друга кћер румунског краља Фердинанда I и краљице Марије, нећакиње енглескога краља Едварда VII и унуке краљице Викторије.

Подели са другима: Facebook Twitter