Početak » Aktuelno
 

Otvoren festival Ulične umetnosti

Danas je i zvanično počeo Festival ulične umetnosti u Požarevcu, iako se umetnici iz svih krajeva sveta već nekoliko dana aklimatizuju na grad, njihovo svojevrsno slikarsko platno.

Kako je napomenula pomoćnica gradonačelnika za urbanizam, Svetlana Milutinović, novac koji je grad opredelio za troškove ovog festivala biće usmeren na plaćanje prevoza umetnika, ishranu kao i materijal, dok zauzvrat oni gradu ostavljaju vredna umetnička dela.

– Trudila sam se da prethodnih nekoliko dana pokušam da umetnicima koji su došli iz Urugvaja, Španije, Perua, Holandije, Nemačke, Hrvatske, Ukrajine… što više predstavim Požarevac i da ga učinim njihovom inspiracijom. Mislim da sam u tome uspela jer vidim da su počeli da masovno oslikavaju konje i ostale motive koji su povezani sa gradom. Već možemo videti murale u Tabačkoj čaršiji gde se pojavljuje i devojka sa četkicom, delo uličnog umetnika Malakaia iz Španije koga je posebno inspirisala Milena Pavlović Barili na neki svoj način. – navela je Svetlana Milutinović koja je, simbolično, potezom četke na jednom od murala i zvanično otvorila festival.

Ona je dodala da je prethodnih mesec dana bio otvoren poziv i za sve lokalne umetnike tako da su svi koji su želeli mogli da se uključe u okviru udruženja “Art distrikt” u ovaj festival. Pored slikara, poziv je važio za sve forme uličnih performatora koji će svoje umeće pokazati narednih dana.

Posebno zanimljiva površina je zid požarevačkog ženskog zatvora koji će na svojoj površini dobiti konceptualno povezanu priču. Zanimljivo je da je resorno ministarstvo podržalo ideju grada da se oslika zid njihove kazneno popravne ustanove, dalo dozvolu ali je grad takođe zatražio i neke smernice psihologa kako se ne bi došlo u situaciju da motivi na slikama utiču negativno po same osuđenice.

– Trudili smo se da uključivanjem ženskih karaktera na ovom mestu napravimo konekciju sa zatvorom, međutim sam mural treba da govori o nekim drugim stvarima, pozitivnim stvarima. Moje lično mišljenje, a verujem i mojih kolega iz udruženja “Street smart” je da ovaj zid treba da unese neku svežinu bez obzira na to da li se nalazi na ženskom zatvoru ili na nekoj drugoj površini. – kazao je Andrej Žikić, u svetu umetnosti poznatiji kao Artez.

On se u ime svog beogradskog udruženja zahvalio na dobroj saradnji i pozvao građane Požarevca i Srbije da ovih dana posete ulice i trgove Požarevca i do nedelje vide kako teku radovi u ovom velikom ateljeu na otvorenom koji je inicirao i organizovao Grad Požarevac.

Pored zida ženskog zatvora, oslikavaju se još i 5 fasada u Tabačkoj čaršiji, kao i zid kod Hale sportova okrenut ka skejt parku koji će se raditi grafitima.

 

Podeli sa drugima: Facebook Twitter