Почетак » Актуелно
 

Отворен фестивал Уличне уметности

Данас је и званично почео Фестивал уличне уметности у Пожаревцу, иако се уметници из свих крајева света већ неколико дана аклиматизују на град, њихово својеврсно сликарско платно.

Како је напоменула помоћница градоначелника за урбанизам, Светлана Милутиновић, новац који је град определио за трошкове овог фестивала биће усмерен на плаћање превоза уметника, исхрану као и материјал, док заузврат они граду остављају вредна уметничка дела.

– Трудила сам се да претходних неколико дана покушам да уметницима који су дошли из Уругваја, Шпаније, Перуа, Холандије, Немачке, Хрватске, Украјине… што више представим Пожаревац и да га учиним њиховом инспирацијом. Мислим да сам у томе успела јер видим да су почели да масовно осликавају коње и остале мотиве који су повезани са градом. Већ можемо видети мурале у Табачкој чаршији где се појављује и девојка са четкицом, дело уличног уметника Малакаиа из Шпаније кога је посебно инспирисала Милена Павловић Барили на неки свој начин. – навела је Светлана Милутиновић која је, симболично, потезом четке на једном од мурала и званично отворила фестивал.

Она је додала да је претходних месец дана био отворен позив и за све локалне уметнике тако да су сви који су желели могли да се укључе у оквиру удружења “Art distrikt” у овај фестивал. Поред сликара, позив је важио за све форме уличних перформатора који ће своје умеће показати наредних дана.

Посебно занимљива површина је зид пожаревачког женског затвора који ће на својој површини добити концептуално повезану причу. Занимљиво је да је ресорно министарство подржало идеју града да се ослика зид њихове казнено поправне установе, дало дозволу али је град такође затражио и неке смернице психолога како се не би дошло у ситуацију да мотиви на сликама утичу негативно по саме осуђенице.

– Трудили смо се да укључивањем женских карактера на овом месту направимо конекцију са затвором, међутим сам мурал треба да говори о неким другим стварима, позитивним стварима. Моје лично мишљење, а верујем и мојих колега из удружења “Street smart” је да овај зид треба да унесе неку свежину без обзира на то да ли се налази на женском затвору или на некој другој површини. – казао је Андреј Жикић, у свету уметности познатији као Артез.

Он се у име свог београдског удружења захвалио на доброј сарадњи и позвао грађане Пожаревца и Србије да ових дана посете улице и тргове Пожаревца и до недеље виде како теку радови у овом великом атељеу на отвореном који је иницирао и организовао Град Пожаревац.

Поред зида женског затвора, осликавају се још и 5 фасада у Табачкој чаршији, као и зид код Хале спортова окренут ка скејт парку који ће се радити графитима.

 

Подели са другима: Facebook Twitter