Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Otvoren gasovod u Požarevcu

U Požarevcu je pušten u rad gasovod. Vrednost ove investicije je preko 12,5 miliona evra i od naredne grejne sezone Požarevljani će moći da koriste ovaj energent.

Na svečanosti koja je upriličena u Požarevcu pored gradonačelnika Grada Požarevca Baneta Spasovića i njegovih saradnika prisustvovali su i ministar Rudarstva i energetike Aleksandar Antić i direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je ovom prilikom istakao da je ovo još jedan važan energent i mogućnost koju mogu da koriste Požarevljani i da je učinjen još jedan veliki korak uvođenjem još jednog izvora energije ne samo za građane Požarevca već i za industriju. Spasović je napomenuo da za razliku od mnogih drugih gradova u Srbiji koriste još jedan važan energent, a to je toplovod iz Kostolca. Izgradnjom gasovoda omogućeno je 858 priključaka za domaćinstva, tako da će od sledeće grejne sezone građani moći da se priključe. Inače ovo je prva distributivna mreža pod nazivom “Industrijska zona”, od ukupno 11 zona. Radovi su završeni za nepune 3 godine uz 33 izdate upotrebne dozvole.

Dušan Bajatović, direktor JP “Srbijagas” rekao je da je u toku gasifikacija svih opština Braničevskog okruga i naglasio da je Grad Požarevac dobar strateški partner što je doprinelo da ova investicija sa svim dozvolama bude završena u ovako kratkom roku. On je rekao da su u lokalnoj samoupravi našli dobrog strateškog partnera koji je pomogao da se u kratkom roku završe projekti povezani sa imovinsko pravnim odnosima, ekspropijacijama i dozvolama. Bajatović je najavio da će većina mesta u Braničevskom okrugu dobiti mogućnost korišćenja gasa najkasnije za 3 godine.

Ministar Rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je ovo velika šansa za ovaj kraj Srbije i da je sa ovom investicijom ispunjen deo plana Vlade Srbije za dalji napredak Srbije. Antić je napomenuo da bez gasa i stabilnog energetskog sistema investitori neće dolaziti, istakavši da je gas ekonomičan i da je reč o energentu budućnosti koji ostvaruje visok element efikasnosti, ali i zaštitu životne sredine. Ministar je između ostalog rekao i da je dužina ove mreže 28 km od Osipaonice i Požarevca do Ostrova koji će obezbediti da čitav sistem bude povezan sa nalazištima u Ostrovu, do trenutka dok se vrši eksploatacija, dok će kasnije tamo biti gasna skladišta, što će doprineti daljem razvoju gasifikacije u Braničevskom okrugu i da će se mreža dalje širiti prema Kučevu. U Požarevcu je urađeno više od 300 kilometara distributivne mreže, što otvara mogućnost priključka i velikog broja građana, ali pre svega korisnika iz industrijske zone.

 

Podeli sa drugima: Facebook Twitter