Почетак » Актуелно » О Граду
 

Отворен гасовод у Пожаревцу

У Пожаревцу је пуштен у рад гасовод. Вредност ове инвестиције је преко 12,5 милиона евра и од наредне грејне сезоне Пожаревљани ће моћи да користе овај енергент.

На свечаности која је уприличена у Пожаревцу поред градоначелника Града Пожаревца Банета Спасовића и његових сарадника присуствовали су и министар Рударства и енергетике Александар Антић и директор ЈП Србијагас Душан Бајатовић.

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић је овом приликом истакао да је ово још један важан енергент и могућност коју могу да користе Пожаревљани и да је учињен још један велики корак увођењем још једног извора енергије не само за грађане Пожаревца већ и за индустрију. Спасовић је напоменуо да за разлику од многих других градова у Србији користе још један важан енергент, а то је топловод из Костолца. Изградњом гасовода омогућено је 858 прикључака за домаћинства, тако да ће од следеће грејне сезоне грађани моћи да се прикључе. Иначе ово је прва дистрибутивна мрежа под називом “Индустријска зона”, од укупно 11 зона. Радови су завршени за непуне 3 године уз 33 издате употребне дозволе.

Душан Бајатовић, директор ЈП “Србијагас” рекао је да је у току гасификација свих општина Браничевског округа и нагласио да је Град Пожаревац добар стратешки партнер што је допринело да ова инвестиција са свим дозволама буде завршена у овако кратком року. Он је рекао да су у локалној самоуправи нашли доброг стратешког партнера који је помогао да се у кратком року заврше пројекти повезани са имовинско правним односима, експропијацијама и дозволама. Бајатовић је најавио да ће већина места у Браничевском округу добити могућност коришћења гаса најкасније за 3 године.

Министар Рударства и енергетике Александар Антић рекао је да је ово велика шанса за овај крај Србије и да је са овом инвестицијом испуњен део плана Владе Србије за даљи напредак Србије. Антић је напоменуо да без гаса и стабилног енергетског система инвеститори неће долазити, истакавши да је гас економичан и да је реч о енергенту будућности који остварује висок елемент ефикасности, али и заштиту животне средине. Министар је између осталог рекао и да је дужина ове мреже 28 км од Осипаонице и Пожаревца до Острова који ће обезбедити да читав систем буде повезан са налазиштима у Острову, до тренутка док се врши експлоатација, док ће касније тамо бити гасна складишта, што ће допринети даљем развоју гасификације у Браничевском округу и да ће се мрежа даље ширити према Кучеву. У Пожаревцу је урађено више од 300 километара дистрибутивне мреже, што отвара могућност прикључка и великог броја грађана, али пре свега корисника из индустријске зоне.

 

Подели са другима: Facebook Twitter