Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Otvoren Prekršajni sud u Požarevcu

Novu zgradu Prekršajnog suda otvorila je ministarka pravde Nela Kuburović i predsednica Prekršajnog suda Slavica Petrović. Svečanosti su prisustvovali predstavnici ministarstva pravde, sudova, gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović, potpredsednik republičke skupštine Veroljub Arsić i čelni ljudi Požarevca. Nova zgrada se nalazi u Porečkoj ulici iza Lokalne poreske administracije.

Ministar pravde Nela Kuburović je ovom prilikom istakla da Vlada Republike Srbije i resorno ministartvo u ovom periodu veliku pažnju poklanja obnovi zgrada i unapređenju uslova rada u sudovima. Ova zgrada u Požarevcu je rađena po najnovijim standardima, a objekat je organizovan tako da je u prizemlju obezbeđen rad sa licima sa invaliditetom i starim osobama u smislu da je obezbeđena rampa za ulazak. Dok zaposleni imaju sve savremene tehničke uslove za rad. Vrednost radove je nešto više od 55 miliona dinara sa PDV-om. Sredstva su izdvojena iz Budžeta a izvođač radova bilo je „Jugogradnja“ Preduzeće za inženjering d.o.o. Površina zgrade je preko 700 metara kvadratnih.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je ovom prilikom rekao da je grad ustupio 6 ari zemljišta za ovaj objekat i podsetio je da je Miloš Obrenović otvorio prvi nahijski sud u Požarevcu još davne 1821. godine:

„Podsetiću, zajedno sa ministarkom Kuburović smo na ovom istom mestu 9. novembra prošle godine boravili kada su radovi bili na samom početku i kada je rečeno da ćemo nakon osam meseci novu zgradu suda i zvanično pustiti u rad.
To što smo danas ovde, tačno osam meseci kasnije, govori o efikasnosti i tačnosti rukovodilaca projekta i izvođača radova ali i same države.
Države Srbije, koja tu istu efikasnost sve više ispoljava i u okviru Ministarstva pravde, ne samo kroz infrastrukturne poduhvate poput ovog, već i u funkcionisanju samih sudova kroz sprovođenje zakona ali i sprovođenje akcija i edukacija u javnosti kako do kršenja zakona ne bi ni došlo.


Odlazak na sud u većini slučajeva nije prijatna situacija, ali tada jeste jedina koja vas može dovesti do pravde. Zato, i kao pravnik, još jednom želim da istaknem svojim Požarevljanima da su ovaj sud, kao i svi zaposleni u njemu u službi njihove sigurnosti, prava i pravde svojstveni društvu kome težimo, i kome smo, zahvaljujući našoj Vladi i njenom radu svakim danom sve bliži.“

Slavica Petrović predsednica Prekršajnog suda istakla je da je ova ustanova među najboljim u Srbiji po vrednosti napalaćenih kazni tako da je od početka godine pa do 26. maja ove godine naplaćeno 68 miliona i 885 hiljada dinara, što praktično znači da je zgrada već isplaćena. Do izgradnje zgrade Prekršajni sud bio je više od 30 godina smešten u prostorijama Gradske uprave.

 

Podeli sa drugima: Facebook Twitter