Почетак » Актуелно » Култура
 

Отворен први Виминациум Фест – Митови стари и нови

Прве фестивалске вечери пред пожаревачком публиком представило се Градско драмско казалиште Gavella из Загреба са представом “Краљ Рикард III”, у режији Александра Поповског.

По оцени жирија публике, који ради у саставу Вера Зарић-Митровић, дир. Народне библиотеке “Илија М. Петровић”, Валентино Ољаца, проф. енглеског језика и глумац аматер и Драган Радовановић, члан Градског већа Града Пожаревца, најбољи глумац вечери је Озрен Грабарић који је тумачио лик Рикарда III.

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић је отворио први Виминациум фест и овом приликом поздравио је све госте и глумце:

„Поред значајног историјског наслеђа који краси овај простор, желимо да покажемо да смо и у актуелном тренутку посвећени очувању и промовисању универзалних цивилизацијских вредности. Ту у овом случају мислим на културу, а сигуран сам да ће у годинама пред нама, Виминацијум фест, постати прави бисер позоришних свечаности овог дела Европе.
Биће овај наш фестивал, поред позоришног, сигуран сам, и фестивал пријатељства и међусобног поштовања. Доказ за то је и чињеница да језици којим говоримо, иако различитог имена, нам ипак доносе лепоту разумевања а то је вредност којој се требамо радовати.

Временске прилике нам нису биле наклоњене да се ова представа одржи у Виминацијуму, али то свакако неће умањити доживљај који нас вечерас очекује од стране позоришта Gavella и њихове поставке ванвременског Виљема Шекспира.

Захваљујем се свим визионарима који су фестивал Виминацијум фест осмислили, организовали и тиме учинили велико задовољство љубитењима драмске уметности у нашем граду.“

Вечерас је на репертоару представа Народног позоришта Сарајево – ФЕНИЧАНКЕ, сутра наступа Дјечије позориште Републике Српске – ОДИСЕЈ – САН О ПОВРАТКУ, 7. септембра Народно позориште Београд – ЕЛЕКТРА, 8. септембра Новосадско позориште – ХАСАНАГИНИЦА, на затварању 9. септембра у част победника наступиће Новосадски Big Band, хор и оркестар опере Српског народног позоришта Нови Сад РОК ОПЕРА. Комплетан програм почиње у 20 часова.

Подели са другима: Facebook Twitter