Početak » Aktuelno
 

Otvoren Uskršnji etno festival u Poljani

Drugog dana Uskrsa, po tradiciji, u porti manastira Sestroljin, organizovan je XV Uskršnji etno festival.

Održavanjem ove manifestacije, čuva se tradicija i običaji ovog kraja i istovremeno se prezentuje grad Požarevac i njegove turističke vrednosti.

Festival je otvorio Saša Pavlović, zamenik gradonačelnika Požarevca sledećim rečima:

Saša Pavlović

”Danas, 15 godina nakon prvog Uskršnjeg etno festivala u Poljani, drago mi je što više nije potreban poseban poziv ljudima da se dan nakon velikog praznika sastanemo ovde u Sestroljinu. Kao što se dragi gosti i prijatelji ne pozivaju na krsnu slavu, tako se i dolazak na ovaj festival podrazumeva i svakako postaje sastavni deo proslave Uskrsa u ovom kraju. Ono što mi je kao predstavniku lokalne samouprave još draže je to što ovaj festival okuplja goste i iz ostalih krajeva naše lepe Srbije, ali i one koji žive preko njenih granica. Upravo to je najveća vrednost ovih naših okupljanja, da stičemo nove prijatelje, ukazujemo im gostoprimstvo i zajedno se radujemo simbolima i porukama najvećeg hrišćanskog praznika. Kada govorim o porukama koje nam šalje praznik posvećen Isusovom vaskrsenju, mislim da ih ove godine moramo čuti bolje nego ikada. Živeći u Srbiji od svog rođenja, pamtim da nije bilo lakih godina, ali vreme koje je pred nama, čini mi se, zahteva veću sabornost svih nas nego ikada. Iskušenja i izazovi su veliki, ali ni upola toliki kolika je snaga Srbije kada se Srbi slože. Zato svima u našoj Srbiji želim da nakon vaskršnjih praznika još više vaskrsne i naša ljubav i sloga jednih prema drugima, jer da su ljubav i sloga najveća sila na ovoj planeti, uči nas naša hrišćanska vera. Dragim prijateljima i braći iz Republike Srpske koji su danas sa nama upućujem poseban pozdrav i dobrodošlicu, a siguran sam da govorim u ime svih kada kažem da su naše misli danas i sa našim narodom na Kosovu i Metohiji.”

Nakon otvaranja usledila je etno-izložba i kulturno-umetnički program kao i takmičenje za najlepši štand, najlepše uskršnje jaje, najoriginalnije jelo, kao i u kucanju uskršnjih jaja.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter