Почетак » Актуелно
 

Отворен Ускршњи етно фестивал у Пољани

Другог дана Ускрса, по традицији, у порти манастира Сестрољин, организован је XV Ускршњи етно фестивал.

Одржавањем ове манифестације, чува се традиција и обичаји овог краја и истовремено се презентује град Пожаревац и његове туристичке вредности.

Фестивал је отворио Саша Павловић, заменик градоначелника Пожаревца следећим речима:

Саша Павловић

”Данас, 15 година након првог Ускршњег етно фестивала у Пољани, драго ми је што више није потребан посебан позив људима да се дан након великог празника састанемо овде у Сестрољину. Као што се драги гости и пријатељи не позивају на крсну славу, тако се и долазак на овај фестивал подразумева и свакако постаје саставни део прославе Ускрса у овом крају. Оно што ми је као представнику локалне самоуправе још драже је то што овај фестивал окупља госте и из осталих крајева наше лепе Србије, али и оне који живе преко њених граница. Управо то је највећа вредност ових наших окупљања, да стичемо нове пријатеље, указујемо им гостопримство и заједно се радујемо симболима и порукама највећег хришћанског празника. Када говорим о порукама које нам шаље празник посвећен Исусовом васкрсењу, мислим да их ове године морамо чути боље него икада. Живећи у Србији од свог рођења, памтим да није било лаких година, али време које је пред нама, чини ми се, захтева већу саборност свих нас него икада. Искушења и изазови су велики, али ни упола толики колика је снага Србије када се Срби сложе. Зато свима у нашој Србији желим да након васкршњих празника још више васкрсне и наша љубав и слога једних према другима, јер да су љубав и слога највећа сила на овој планети, учи нас наша хришћанска вера. Драгим пријатељима и браћи из Републике Српске који су данас са нама упућујем посебан поздрав и добродошлицу, а сигуран сам да говорим у име свих када кажем да су наше мисли данас и са нашим народом на Косову и Метохији.”

Након отварања уследила је етно-изложба и културно-уметнички програм као и такмичење за најлепши штанд, најлепше ускршње јаје, најоригиналније јело, као и у куцању ускршњих јаја.

Подели са другима: Facebook Twitter