Почетак » Актуелно » Култура » О Граду
 

Отворен „Виминацијум фест“

Представом „Коса“, Позоришта младих из Новог Сада, отворен је трећи „Виминацијум фест“, који се одржава у Арени Археолошког локалитета Виминацијум.

Организатори овог фестивала су Град Пожаревац, Центар за културу Пожаревац и Археолошки парк Виминацијум.

Фестивал је отворио председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовића који је пожелео свима добродошлицу:

Председник Скупштине града Пожаревца – Предраг Мијатовић

„Управо на простору Арене у Виминацијуму, пре две хиљаде година, људи су се окупљали ради забаве, односно гладијаторских борби. Данас ћемо овај простор ми искористити управо за слављење позоришне уметности. Дани пред нама подсетиће нас тако да су култура и уметност вечни, а ово место је вероватно и најбоље за доказивање те тврдње. За историју се каже да је учитељица живота, а живот и сви његови сегменти су заправо задатак театру да га опише и растумачи. Зато је „Виминацијум фест“, фестивал коме је заправо суђено да се догоди и траје, и зато желим да се захвалим људима који су то увидели. Ту првенствено мислим на Михајла Несторовића, једног од идејних твораца, уметничког директора и селектора фестивала и све његове сарадницике. Такође, пожаревачки Центар за културу је искористио ове сусрете да покаже да је кадар да одговори изазовима и најзахтевнијих пројеката. Сјај имена Виминацијум велика је част, али и обавеза и мишљења сам да је ове године селекција таква да се овај бисер Римског царства неће постидети, напротив. Током трећег по реду фестивала „Виминацијум фест – митови стари и нови“ на сценама Арене и Лимеса имаћемо прилике да видимо такмичарске представе које нам стижу из Новог Сада, Приштине (са седиштем у Грачаници), Београда и Птуја.

Тиме ћемо, поред домаћих позоришних кућа, бити у прилици да поздравимо и уметнике из региона што је још једна вредност овог позоришног окупљања за све Пожаревљане и њихове госте. Један од поноситих бисера уметности овога града, оркестар „Гвардиа“, затвориће овај фестивал и тиме ће, сигуран сам, на најбољи начин спустити завесу на овогодишње дружење и позвати на наредно.“

Вечерас је на програму представа „Антигона“ која ће се извести у Лимесу Виминацијума од 20 часова.