Početak » Aktuelno » Kultura
 

Otvorena 11. Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja – Živka Matić

U Centru za kulturu Požarevac otvorena je 11. Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić”.

Smotru dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić” svečano je otvorio predsednik Skupštine grada Bojan Ilić.

Predstavom “Kraj vikenda”, u izvođenju glumaca Doma kulture iz Starog Sela počinje ovogodišnja Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić”.

Žiri festivala, koji radi u sastavu Dejan Mladenović, predsednik Upravnog odbora Centra za kulturu, Ljiljana Dabić, upravnica Fondacije “Milenin dom” i g-đa Vesna Rajković, glumica, proglasio je za glumicu večeri Aleksandru Ćevap, dok je glumac večeri Goran Milanović.

Otvarajući festival predsednik požarevačkog parlamenata Bojan Ilić je istakao:

Od prošle godine, a između dve smotre posvećene ŽivkiMatić, naš grad je pored tri postojeća, dobio još jedan pozorišni festival, Viminacijum fest. Priznaćete dragi ljubitelji pozorišta da i mnogo veći, svetski gradovi, sa značajnom tradicijom teatra se ne mogu pohvaliti sa četiri festivala od kojih svaki ima svoju publiku, svoj žanr a koje povezuje istinska ljubav prema pozorištu i onima koji u njemu proizvode tu vekovnu magiju. Razlog svemu tome ne treba tražiti samo u želji da se ti festivali održavaju kod nas, već prvenstveno u velikom broju umetnika iz ovog grada koji su mnogo dali pozorištu, a među kojima počasno mesto svakako zauzima i naša Živka. Iako je veći deo svog života provela van našeg grada, u njemu je bila kada joj se ona životna zavesa podigla i onda kada se ona spustila. Mala sredina nije mogla da zadovolji velike glumačke domete ka kojima je stremila i koje je ostvarila u prestonici naše zemlje. Ti dometi stizali su do svih granica bivše države i možemo reći da je najzaslužnija što su lik Moravske seljanke zavoleli od Đerdapa pa do Triglava, zahvaljujući njenim ulogama na televiziji i na filmu. Njene role drugačijih likova bile su raznolike i čini mi se, nepravedno zapostavljene kod šire publike.“

U takmičarskom delu programa, publika će videti još tri predstave – “Kokoška”, “Hamlet u selu Mrduša Donja” i “Murlin Munro”, u izvođenju glumaca-amatera iz Jagodine, Kostolca i Smedereva.

Predstave su na programu od 20 sati na Velikoj sceni, a ulaznice po ceni od 200 dinara mogu se kupiti na biletarnici Centra za kulturu Požarevac.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter