Почетак » Актуелно » Култура
 

Отворена изложба „Други Балкански рат на фотографијама и документима“

Изложбу „Други Балкански рат на фотографијама и документима“ аутора проф. др Дејана Антића, отворио је градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић.

проф. др Дејан Антић – државни секретар у министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Аутор проф. др Дејан Антић који је и државни секретар у министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, је истакао да је на овим фотографијама представљен читав ток рата али и догађаји који су претходили овом рату па све до велике победе Српске војске. Посебно су истакнуте војне операције код Књажевца и Пирота. Антић је истакао да су током свих битака Срби доказали своје јединство и да су долазили једни другима у помоћ на фронту. Цела Европа је чула за херојство и храброст српских јединица а поготво Гвозденог пука који је своју славну традицију наставио и у Првом светском рату. Антић је на крају закључио да овакве изложбе треба да служе млађим генерацијама како би отргле од заборава херојство и борбу нашег народа за слободу и уједињење српских земаља.

Градоначелник Саша Павловић је истакао да је проф. др Дејан Антић успео  да сакупи велику архивску грађу која ће посетиоцима бацити светло на многобројне околности уочи и током овог рата:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

„Чињенице, оличене у фотографијама и историјским документима, приказују детаље од припрема српске војске, преко објаве рата, прокламације краља и позива на општу мобилизацију, до одласка војске на положаје и самог тока битке на Брегалници. Вредност овог тренутка у коме се налазимо поштовани посетиоци изложбе, јесте што су пред нама многи делови архивске грађе који су мало познати широј јавности и као такви ретко до сада приказивани. О вредностима и значају познавања сопствене историје мислим да не треба посебно причати, а овај део наше историје је значајан управо због тога да би из њега извукли поуке. Поново су српској држави, вођене часним постулатима, моћне светске силе показале да је од истине и правде њима важнија сопствена дипломатија и интереси. Ипак, пут којим је тада ишла наша земља а то је да увек и по сваку цену брани свој народ и границе, наставио се до данашњих дана.“

Изложба након Пожаревца одлази за Зајечар.