Почетак » Актуелно » О Граду
 

Отворена изложба поводом 40 година од серије „Више од игре“

Изложба је приређена као део програма дводневне манифестације “Дани Слободана Стојановића”, која је у Пожаревцу организована по осми пут, у част нашег чувеног драматурга.

Слободана Стојановића разумели су и препознавали на свим меридијанима и на многим светским фестивалима побрао је овације и награде. Његова серија “Више од игре” остаје као велика тековина РТС-а, рекао је редитељ Здравко Шотра.

Изложбу је отворио председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић:

“Велики опус који је овај драмски писац оставио иза себе је заправо само део разлога зашто Стојановића сматрамо за једног од оних који су синоним за наш град.

Нама Пожаревљанима пођеднако важан мотив да се њиме хвалимо је и његова личност, духовитост и карактер који још увек памте сви они који су имали среће да га упознају и лично.

Слободан Стојановић је, као и остали писци, у своја дела претакао догађаје и људе из своје околине, типове личности које је сретао у свакодневном животу. Јубилеј серије “Више од игре“, који се не може обележити не помињући њеног оца Слободана Стојановића, још једном нас подсећа да су у њој описане и многе аутентичне личности из Пожаревца уочи Другог светског рата.

На неке од ликове ове тв серије смо поносни, за неке више волимо да мислимо да нису били одавде али се сви слажемо у једном а то је да је “Више од игре“ једна слојевита прича која је ванвременска и свима нама добро позната. Па иако је свима нама знана, могао је да је овако веродостојно пренесе само прави мајстор, каквих је мало не само данас, већ и уопште кроз историју у свету драме и комедије.

Сигуран сам да ћете се сложити самном и да глумачке величине из ове серије попут Павла Вуисића, Слободана Алигрудића, Зорана Радмиловића, Воје Брајовића, Миће Томића, Николе Симића и осталих не би приказали још једном на делу своје умеће да нису имали такав текст испред себе.

Серија Више од игре је прича после које смо често у нашој околини тражили тип људи попут Гуливера, Леке Банкрота, Костоломца,Бечића и осталих, смејали се детаљима и репликама, али у исто време често и остали замишљени пред прецизно описаним ситуацијама великих животних тешкоћа и изазова.

Такав је био Слободан Стојановић.

Стварност није улепшавао, говорио је и о лепим и о ружним странама живота али је ипак увек налазио објашњење за људске грешке дајући нам поруку да нико од нас није савршен…

Осим, можда, његових дела које су и данас, 18 година након његове смрти и 40 година након његове најзначајније серије и даље за све нас много више од игре, а он много више од писца.“, закључио је Илић.

На отварању су говорили и Власта Велисављевић, један од актера серије, као и аутор музике, Војкан Борисављевић. О серији и Стојановићу говорио је, путем видео бима, и Петар Божовић, тумач главне улоге – фудбалера и шпанског борца Данила. На манифестацији је проглашен и победник овогодишњег конкурса “Слободан Стојановић”, за најбољу необјављену драму. У конкуренцији 10 пристиглих радова, жири у саставу: театролог Драгана Бошковић, новинар Вукица Стругар и редитељ Срђан Кољевић, за најбољу је изабрао драму “На точковима” аутора Радоја Радосављевића.

Подели са другима: Facebook Twitter