Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Otvorena izložba povodom 40 godina od serije „Više od igre“

Izložba je priređena kao deo programa dvodnevne manifestacije “Dani Slobodana Stojanovića”, koja je u Požarevcu organizovana po osmi put, u čast našeg čuvenog dramaturga.

Slobodana Stojanovića razumeli su i prepoznavali na svim meridijanima i na mnogim svetskim festivalima pobrao je ovacije i nagrade. Njegova serija “Više od igre” ostaje kao velika tekovina RTS-a, rekao je reditelj Zdravko Šotra.

Izložbu je otvorio predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić:

“Veliki opus koji je ovaj dramski pisac ostavio iza sebe je zapravo samo deo razloga zašto Stojanovića smatramo za jednog od onih koji su sinonim za naš grad.

Nama Požarevljanima pođednako važan motiv da se njime hvalimo je i njegova ličnost, duhovitost i karakter koji još uvek pamte svi oni koji su imali sreće da ga upoznaju i lično.

Slobodan Stojanović je, kao i ostali pisci, u svoja dela pretakao događaje i ljude iz svoje okoline, tipove ličnosti koje je sretao u svakodnevnom životu. Jubilej serije “Više od igre“, koji se ne može obeležiti ne pominjući njenog oca Slobodana Stojanovića, još jednom nas podseća da su u njoj opisane i mnoge autentične ličnosti iz Požarevca uoči Drugog svetskog rata.

Na neke od likove ove tv serije smo ponosni, za neke više volimo da mislimo da nisu bili odavde ali se svi slažemo u jednom a to je da je “Više od igre“ jedna slojevita priča koja je vanvremenska i svima nama dobro poznata. Pa iako je svima nama znana, mogao je da je ovako verodostojno prenese samo pravi majstor, kakvih je malo ne samo danas, već i uopšte kroz istoriju u svetu drame i komedije.

Siguran sam da ćete se složiti samnom i da glumačke veličine iz ove serije poput Pavla Vuisića, Slobodana Aligrudića, Zorana Radmilovića, Voje Brajovića, Miće Tomića, Nikole Simića i ostalih ne bi prikazali još jednom na delu svoje umeće da nisu imali takav tekst ispred sebe.

Serija Više od igre je priča posle koje smo često u našoj okolini tražili tip ljudi poput Gulivera, Leke Bankrota, Kostolomca,Bečića i ostalih, smejali se detaljima i replikama, ali u isto vreme često i ostali zamišljeni pred precizno opisanim situacijama velikih životnih teškoća i izazova.

Takav je bio Slobodan Stojanović.

Stvarnost nije ulepšavao, govorio je i o lepim i o ružnim stranama života ali je ipak uvek nalazio objašnjenje za ljudske greške dajući nam poruku da niko od nas nije savršen…

Osim, možda, njegovih dela koje su i danas, 18 godina nakon njegove smrti i 40 godina nakon njegove najznačajnije serije i dalje za sve nas mnogo više od igre, a on mnogo više od pisca.“, zaključio je Ilić.

Na otvaranju su govorili i Vlasta Velisavljević, jedan od aktera serije, kao i autor muzike, Vojkan Borisavljević. O seriji i Stojanoviću govorio je, putem video bima, i Petar Božović, tumač glavne uloge – fudbalera i španskog borca Danila. Na manifestaciji je proglašen i pobednik ovogodišnjeg konkursa “Slobodan Stojanović”, za najbolju neobjavljenu dramu. U konkurenciji 10 pristiglih radova, žiri u sastavu: teatrolog Dragana Bošković, novinar Vukica Strugar i reditelj Srđan Koljević, za najbolju je izabrao dramu “Na točkovima” autora Radoja Radosavljevića.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter