Početak » Aktuelno » Kultura
 

Otvorena izložba povodom 70 godina postojanja Istorijskog arhiva Požarevac

Izložba pod imenom „ RЕTROSPЕKTIVA – IZLOŽBЕ I IZDANJA, 2003 – 2018. Istorijski arhiv Požarevac svom Gradu i Otadžbini…“ otvorena je u Galeriji savremene umetnosti.

Ova izložba je deo projekta „ Arhiv u 21. Veku“ kojim Istorijski arhiv Požarevac obeležava sedamdeset godina svog postojanja i rada.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sledećim rečima:

“Očuvanje arhivske građe jeste obiman posao koji zahteva studioznost i naporan rad. Nebrojano puta bili smo svedoci da su mnogi kroz istoriju upravo najveće probleme ljudskom rodu pravili falsifikovanjem činjenica i događaja iz prošlosti. Posebno nam je dragoceno što ste vaše depoe za ljubitelje istorije otvorili i u formi bogate izdavačke delatnosti. Mišljenja sam da takve zbirke fotografija, dokumenata i ostalih pisanih podataka na najbolji način nam govore kako se na ovim prostorima nekada živelo i šta se od tada pa do sada sve promenilo. Sedam decenija postojanja pokazuje i dokazuje uspeh, ali i obavezuje da nastavite sa visokim standardima koje ste sebi postavili a nas na njih navikli. Na tom putu želim Vam svu sreću koja vam uz tako sposoban menadžment i vredne i predane zaposlene i nije odlučujući faktor.”

Dr Jasmina Nikolić direktor arhiva je ovom prilikom istakla :

”Smatrali smo neophodnim da vam prikažemo ono što smo uradili u okviru izložbeno-izdavačke delatnosti Istorijskog arhiva Požarevac u 21. veku, oslanjajući se upravo na rad generacija kolega, prikupljene arhivske fondove i zbirke koje ova ustanova čuva i niz programskih i projektnih aktivnosti zasnovanih na toj činjenici.”

Izložba će biti otvorena do 14. oktobra 2018. godine.