Почетак » Актуелно
 

Отворена изложба “Пожаревачки мир 1718.“

У шатору Пожаревачког мира на Тулби, отворена је изложба „Пожаревачки мир 1718.“

Изложбу је отворио председник Скупштине Града Пожаревца Бојан Илић уз присуство Јоханеса Иршика, директора Аустријског културног форума у Београду.

Изложба је била постављена у Грацу у Аустрији прошле године као централни део обележавања 300 година од потписивања Пожаревачког мира. Она обухвата четири целине, на шеснаест паноа, на којима се могу видети, осим основних информација везаних за одржавање ове велике мировне конференције, и последице измирења великих сила видљивих у свим сегментима друштва, политици, економији и култури, а који сежу до данашњих дана. Упоређивање некадашњих и садашњих прилика свакако ће допринети бољем разумевању историјских дешавања не само на територији Србије, већ и у оквиру целе Европе.

Отварајући изложбу председник пожаревачког парламента Бојан Илић је рекао да му је изузетно драго што је ова изложба постављена у Пожаревцу, и затим је истакао:

“Окупљајући се на местима попут овог, поводима попут овог, јачамо не само културу и пријатељске везе, већ такође и учимо. Учење из прошлости одувек је била значајна ставка у расту и развоју сваког друштва и државе, а знамо да је нама у Србији она можда и најпотребнија. Вечерас се још једном подсећамо да је наш град ушао 1718. године на историјску мапу Европе као синоним за прекид великог страдања и сукоба, и као такав дужан је да о томе изнова и изнова говори другима али и себи. Велика историјска дистанца у односу на актуелно време учинила је да се имена страдалих у сукобу који је претходио потписивању Пожаревачког мира избледе и готово се забораве. Оно што не смемо заборавити су негативне околности и грешке које су прављене тада, а све из разлога да их не би понављали сада. Имена најмоћнијих сила су се променила, али надајмо се да су они који су данас заузели њихова места, из свега тога нешто научили. Србија је тада мало о чему одлучивала и само се надала добром ветру који би је ставио у заклон од оних који су те ветрове правили. Данас, поред заклона, уздамо се и у сопствену снагу и углед али и у историјске лекције које су, надамо се, моћнији од нас коначно савладали. Изложба попут ове, помаже нам свима на том путу и уверен сам, доприноси да будемо макар један метар близи друштву и односима међу народима, какве би сви желели да имамо на овој нашој планети.”

Јоханес Иршик, директор Аустријског културног форума, је у свом обраћању рекао да многе тачке споразума су запањујуће релевантне и оне се изразито не разликују од оних које данас користимо у међународним уговорима. Поред историјског подсећања, изложба поставља и питање које су последице овог споразуме за Европу. У којој мери су утицали на области, као што су саобраћај, економија, политички односи, научна и културна размена.

Др Гордан Бојковић, директор Народног музеја Пожаревац, подсетио је да је прошле године обележено 300 година од потписивања Пожаревачког мира и говорио је о значају потписивања Пожаревачког мира 21. јула 1718. године, који је предмет изложбе. По Бојковићевим речима, овим споразумом европске земље су доказале да се могу одупрети Турцима и посебно истакао да је после мировног, 27. јула, потписан још један можда и значајнији споразум, којим су успостављени трговачки и дипломатски односи између Аустрије и Турске који ће касније бити образац за све друге и даље контакте са Турским царством.