Почетак » Актуелно » Култура
 

Отворена изложба “Позоришни портрети Миливоја Живановића“

Због актуелне епидемилошке ситуације изазване корона вирусом традиционалне Глумачке свечаности Миливоје Живановић су одложене, али је у Галерији Обојене светлости пожаревачког Центра за културу отворена изложба фотографија посвећена Миливоју Живановићу.

Изложбу је отворио председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић који је истакао да ће изложба кроз фотографије једним делом дочарати величину талента глумачког барда Миливоја Живановића, којим је посредно прославио и Пожаревац:

Председник Скупштине града Пожаревца – Предраг Мијатовић

“Ове године, у његову част, пред нама није дефиле најбољих представа професионалних позоришта, али то свакако не умањује значај његовог наслеђа које тако љубоморно чувамо. Епидемија која је захватила читав свет, променила је навике и начин живота свих нас, али наставак традиције наша је обавеза. Обавеза према Миливоју и његовим колегама, публици, али и онима који ће публика тек постати. Ковид нам ове године, као и претходне, није дозволио да са глумцима на сцени прославимо ову њихову светковину, али ћемо прилагођеним програмом ипак то учинити. Гледајући све те исечке из разних представа, сигуран сам да ћемо нашим душама жељним позоришне магије, изазвати носталгију, али и још већу жељу да се што раније вратимо у нашу велику салу Центра за културу као публика.”

Галина Перић, директорка Центра за културу

Присутнима се затим обратила Галина Перић, директорка Центра за културу речима да Град Пожаревац и Центар за културу налазе начина да се великом Миливоју Живановићу и у оваквим околностима изазваним пандемијом одуже и да га се на прави начин сете кроз пригодне програме. Према њеним речима, од 5. до 9. априла биће приказано пет филмова у част глумца Миливоја Живановића.

Након обиласка изложбе, одржана је пројекција филма Новице Савића под називом „Спомен на глумца“, о 25 година Фестивала глумачке свечаности „Миливоје Живановић“. Тема документраног филма је настанак и развој овог позоришног фестивала посвећеном нашем српском и југословенском позоришном, телевизијском и филмском глумцу. Филм даје до знања колико је велика и значајна позоришна традиција у нашем граду, великим делом захваљујући управо Миливоју Живановићу.

Са жељом да надомести неодржавање Глумачких свечаности, Центар за културу емитоваће у поменутим терминима по једно остварење у коме је наступао Миливоје Живановић.

Број посетилаца и распоред седења је усклађен са превентивним мерама у циљу спречавања епидемије.