Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Otvorena izložba „Put pravih vrednosti“

U okviru Evropske nedelje sporta u Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja Požarevca otvorena je izložba Olimpijskog komiteta Srbije pod nazivom „Put pravih vrednosti“.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 13. oktobra i njom se zvanično zatvara Evropska nedelja sporta.

Izložbu su otvorili gradonačelnik grada Požarevca, gospodin Saša Pavlović i gospodin Mirko Nišović, član izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije i olimpijski šampion i vicešampion u kajaku iz Los Anđelesa 1984.

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je ovom prilikom istakao:

Gradonačelnik Grada Požarevca – Saša Pavlović

„Naš narod, oduvek takmičarski raspoložen, prigrlio je obnovu ove univerzalne sportske ideje oberučke, priključivši se u svetsku sportsku porodicu čim se stvorila mogućnost. Jedan deo ove izložbe posvećen je obnovi ideje olimpizma, koju je promovisao Pjer de Kuberten, na osnovu duha Antičkih igara. Ona će nam svakako ispričati i zanimljivu priču o počecima modernih Olimpijskih igara 1896. godine i simbolima koji su danas univerzalni. Svima nama će posebno biti interesantan i deo koji prikazuje hronologiju učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do danas. Pored sjajnih sportista iz tog perioda, upoznaćemo se i sa hronologijom sportskih terena i objekata, koji su služili takmičenjima, ali i pripremama za velike sportske događaje, među kojima počasno mesto svakako zauzimaju Olimpijske igre. Ovim događajem, i kasnijim programom u centru grada, spuštamo zavesu i na Evropsku nedelju sporta, koju je naš grad dobio na veliku čast i zadovoljstvo svih građana. Dakle, ovaj masovni sportski pokret krunišemo današnjim sećanjem na srpski sport i siguran sam da ćemo pogledavši današnju izložbu biti ponosni na njegov istorijat.“

Pored Saše Pavlovića, obratio se i olimpijski šampion i vicešampion u kajaku, gospodin Mirko Nišović:

Mirko Nišović

„Kao sportista dva puta sam učestovao na Igrama, u Moskvi 1980. godine, i Los Anđelesu 1984. godine, koje su za mene bile zaista uspešne, i koje ću pamtiti zauvek. Drago mi je da sam uspeo da ostavim trag u istoriji mog sporta, a to želim i svim novim šampionima. Pozivam sve stanovnike Požarevca da posete izložbu i da se upoznaju sa tragovima koje su naši olimpijci ostavili u proteklih 112 godina duge olimpijske istorije naše zemlje. Siguran sam da će ova izložba poslužiti kao dodatna motivacija budućim generacijama da se bave sportom, da budu aktivni, ali i da pišu nove stranice sportske istorije.“ – istakao je Nišović poželevši dobrodošlicu prisutnima.

Izložba ima za cilj da upozna javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem, od Kraljevine Srbije do danas, sa posebnim osvrtom na društveni kontekst i prilike u Srbiji. Bogata kolekcija omogućila je posetiocima da saznaju više o hronologiji učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2020. godine, i da vide podatke o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter