Почетак » Актуелно » О Граду
 

Отворена изложба „Пут правих вредности“

У оквиру Европске недеље спорта у Галерији савремене уметности Народног музеја Пожаревца отворена је изложба Олимпијског комитета Србије под називом „Пут правих вредности“.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 13. октобра и њом се званично затвара Европска недеља спорта.

Изложбу су отворили градоначелник града Пожаревца, господин Саша Павловић и господин Мирко Нишовић, члан извршног одбора Олимпијског комитета Србије и олимпијски шампион и вицешампион у кајаку из Лос Анђелеса 1984.

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић је овом приликом истакао:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

„Наш народ, одувек такмичарски расположен, пригрлио је обнову ове универзалне спортске идеје оберучке, прикључивши се у светску спортску породицу чим се створила могућност. Један део ове изложбе посвећен је обнови идеје олимпизма, коју је промовисао Пјер де Кубертен, на основу духа Aнтичких игара. Она ће нам свакако испричати и занимљиву причу о почецима модерних Олимпијских игара 1896. године и симболима који су данас универзални. Свима нама ће посебно бити интересантан и део који приказује хронологију учешћа наших олимпијаца на Летњим Олимпијским играма, од 1912. до данас. Поред сјајних спортиста из тог периода, упознаћемо се и са хронологијом спортских терена и објеката, који су служили такмичењима, али и припремама за велике спортске догађаје, међу којима почасно место свакако заузимају Олимпијске игре. Овим догађајем, и каснијим програмом у центру града, спуштамо завесу и на Европску недељу спорта, коју је наш град добио на велику част и задовољство свих грађана. Дакле, овај масовни спортски покрет крунишемо данашњим сећањем на српски спорт и сигуран сам да ћемо погледавши данашњу изложбу бити поносни на његов историјат.“

Поред Саше Павловића, обратио се и олимпијски шампион и вицешампион у кајаку, господин Мирко Нишовић:

Мирко Нишовић

„Као спортиста два пута сам учестовао на Играма, у Москви 1980. године, и Лос Анђелесу 1984. године, које су за мене биле заиста успешне, и које ћу памтити заувек. Драго ми је да сам успео да оставим траг у историји мог спорта, а то желим и свим новим шампионима. Позивам све становнике Пожаревца да посете изложбу и да се упознају са траговима које су наши олимпијци оставили у протеклих 112 година дуге олимпијске историје наше земље. Сигуран сам да ће ова изложба послужити као додатна мотивација будућим генерацијама да се баве спортом, да буду активни, али и да пишу нове странице спортске историје.“ – истакао је Нишовић пожелевши добродошлицу присутнима.

Изложба има за циљ да упозна јавност са историјатом и континуитетом олимпијског покрета, као и његовим значајем, од Краљевине Србије до данас, са посебним освртом на друштвени контекст и прилике у Србији. Богата колекција омогућила је посетиоцима да сазнају више о хронологији учешћа наших олимпијаца на Летњим Олимпијским играма, од 1912. до 2020. године, и да виде податке о самим Играма, друштвеним околностима које су их пратиле, и члановима наших делегација, као и мање познате занимљивости у вези с Играма.