Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Otvorena izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945”

Povodom obeležavanja 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, u Domu Vojske Srbije u Beogradu grupa autora iz Vojnog arhiva, Vojnog muzeja, Istorijskog arhiva Požarevac i Medija centra „Odbrana” priredila je, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca, izložbu „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945”,  koju je svečano otvorio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković.

Izložbena postavka, na kojoj je predstavljeno 160 arhivskih fotografija i 80 dokumenata iz 30 fondova i zbirki 13 kulturnih institucija iz sedam gradova Republike Srbije, rezultat je istraživanja arhivske građe, kao primarnog istorijskog izvora i svedočanstava o događajima koji su obeležili ratne godine početkom pete decenije prošlog veka na prostoru naše zemlje.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane – Aleksandar Živković

Državni sekretar Živković pozdravio je prisutne u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina i istakao da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije brojnim aktivnostima učestvuju u obeležavanju važnih istorijskih događaja iz oslobodilačkih ratova Srbije, boreći se i na taj način protiv revizije naše nacionalne istorije.

Na otvaranju izložbe govorili su i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović, zamenik gradonačelnika Požarevca Slaviša Aleksić i direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić.

Napominjući da patriotizam treba stalno negovati i jačati, što se čini i organizacijom izložbe kojom se čuva sećanje na one koji su dali živote za slobodu otadžbine, zamenik gradonačelnika Požarevca Slaviša Aleksić je istakao da mlade generacije treba da znaju da se za slobodu mora boriti svakodnevno.

Zamenik gradonačelnika Požarevca – Slaviša Aleksić

– Ova izložba i slični događaji pomoćiće da shvatimo da, iako se posle svakog rata zaklinjemo u to da nikada više rata neće biti, on ipak negde, u nekom delu sveta izbije, donoseći nove žrtve i razaranja. Kako bismo naučili istorijske lekcije koje, nažalost, uvek iznova ponavljamo, treba organizovati ovakve izložbe na kojima obnavljamo sećanja i izvlačimo pouke – istakao je Aleksić.  

Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac – dr Jasmina Nikolić

Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić istakla je na otvaranju izložbe da je postavka upotpunjena odlikovanjima, ratnim zastavama jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, vojnim naoružanjem i opremom, delovima ratnih uniformi i odeće iz fundusa Vojnog muzeja u Beogradu i da poseban dodatak izložbi predstavlja deo pod nazivom „Propagandna umetnost u decenijama posle rata”, koji čine eksponati iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije u Beogradu – tematski radovi umetnika koji su stvarali posle Drugog svetskog rata.

Izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945”  autora dr Jasmine Nikolić, dr Marijane Mraović, Nataše Milošević Dulić i dr Dragane Miloradović, uz muzeološku postavku Vuka Obradovića i umetničku Jelene Knežević,  otvorena je u Velikoj i Maloj galeriji Doma Vojske Srbije do 15. novembra. 

Podeli sa drugima: Facebook Twitter