Početak » Aktuelno
 

Otvorena izložba „Sibirski nomadski svitak“

Izložbu su priredili Ruski dom u Beogradu, grad Požarevac i Narodni muzej Požarevac. Autor je Georgij Agunov. Izložba je otvorena juče 4. maja a u Gradskoj galeriji i biće postavljena do 19. maja.

Otvaranju izložbe je prethodio prijem, za goste iz Rusije tačnije Sibira, u Svečanim salonima Grada Požarevca, gde je domaćin bio predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić koji je pozdravio goste sledećim rečima:

„Dragi gosti iz Ruske federacije, predstavnici ambasade, Ruskog doma i Republike Saha, velika mi je čast na prilici da vam ispred grada Požarevca budem domaćin i poželim dobrodošlicu.

Siguran sam da znate da razlog naše i vaše bliskosti nije malo kilometara koji razdvajaju naše dve države već mnogo bratske ljubavi koja se ne smanjuje uprkos tim istim kilometrima ali i istorijskim okolnostima. Onim okolnostima i akterima koji su ih inicirali a koje su često priželjkivale da ta posebna veza između Srbije i Rusije nestane.

Razlog moći i značaja Rusije velikim delom leži u činjenici što je vekovima pored moćnih vladara, ratnika, moćne nauke i ekonomije imala i velike umetnike.
Praktično je nemoguće navesti bilo koju oblast umetnosti u kojoj se među prvih nekoliko stvaraoca nije našlo neko ime koje dolazi sa vaših prostora. Književnost, likovna umetnost, muzika, pozorište, film… svi bi oni bili nezamislivi bez Tolstoja, Dostojevskog, Puškina, Rjepina, Šagala, Čajkovskog, Korsakova,.. i ostalih velikana, zlatnim slovima upisanih u istoriju umetnosti naše planete.

Vraćajući se na današnji događaj, a uzimajući sve navedeno u obzir, drago mi je da je glavni povod posete dragih prijatelja iz Ruske federacije upravo – umetnost.

Nestrpljiv i sam da pogledam postavku izložbe koja nosi naziv “Sibirski nomadski svitak”, zajedno sa svim sugrađanima, radujem se prilici što će i Požarevljani imati prilike da kroz ovako interesantnu umetničku formu ugoste ovaj prijateljski karavan velike i široke slovenske duše i prikaže nam sve slojeve savremene umetnosti Jakutije.

Predstavnica Republike Saha iz sastava Ruske Federacije, Gđa Vaselina Son-gi zahvalila se predstavnicima grada Požarevca koji su organizovali današnji prijem.

Nakon prijema u Svečanim salonima otvorena je izložba u Gradskoj galeriji na Starom Korzou.

Izložba prikazuje savremene stilizacije inspirisane kulturom koja je od nas udaljena i geografski i vremenski. Bazira se na pradavnim verovanjima kompletnog ljudskog roda, koja se danas nazivaju šamanizam, a koje su očuvane u oblasti Saha, nama poznatoj kao oblast Jakutija, na krajnjem severu Ruske federacije.

Tu su vremenski uslovi i ljudska upornost sačuvali verovanja približno onakvim kakva su bila u prošlosti i inspirisali savremena pokoljenja da na bazi tih verovanja prirede ova umetnička dela.

„Izložba je jedinstvena po mnogo čemu, na neki način dodiruje ono iskonsko, nedovoljno iskazivo, ali sa druge strane to je svojevrstan umetnički izraz posebnog, najhladnijeg podneblja na zemljinoj kugli“, rekao je dr Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja u Požarevcu.

Gošće iz Rusije, Vaselina Son-gi i Larisa Kulakovskaja izvele su muzičku tačku na nacionalnom instrumentu homus, koji je nalik našim drombuljama.

Jakutija, ili zvanično Republika Jakutija (poznata i kao Saha) je konstitutivni subjekt Ruske Federacije sa statusom autonomne republike. To je najveća ruska autonomna republika koja zauzima prostor celog istočnog Sibira. Ulazi u sastav Dalekoistočnog federalnog okruga.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter