Почетак » Актуелно
 

Отворена изложба „Сибирски номадски свитак“

Изложбу су приредили Руски дом у Београду, град Пожаревац и Народни музеј Пожаревац. Аутор је Георгиј Агунов. Изложба је отворена јуче 4. маја а у Градској галерији и биће постављена до 19. маја.

Отварању изложбе је претходио пријем, за госте из Русије тачније Сибира, у Свечаним салонима Града Пожаревца, где је домаћин био председник Скупштине Града Пожаревца Бојан Илић који је поздравио госте следећим речима:

„Драги гости из Руске федерације, представници амбасаде, Руског дома и Републике Саха, велика ми је част на прилици да вам испред града Пожаревца будем домаћин и пожелим добродошлицу.

Сигуран сам да знате да разлог наше и ваше блискости није мало километара који раздвајају наше две државе већ много братске љубави која се не смањује упркос тим истим километрима али и историјским околностима. Оним околностима и актерима који су их иницирали а које су често прижељкивале да та посебна веза између Србије и Русије нестане.

Разлог моћи и значаја Русије великим делом лежи у чињеници што је вековима поред моћних владара, ратника, моћне науке и економије имала и велике уметнике.
Практично је немогуће навести било коју област уметности у којој се међу првих неколико ствараоца није нашло неко име које долази са ваших простора. Књижевност, ликовна уметност, музика, позориште, филм… сви би они били незамисливи без Толстоја, Достојевског, Пушкина, Рјепина, Шагала, Чајковског, Корсакова,.. и осталих великана, златним словима уписаних у историју уметности наше планете.

Враћајући се на данашњи догађај, а узимајући све наведено у обзир, драго ми је да је главни повод посете драгих пријатеља из Руске федерације управо – уметност.

Нестрпљив и сам да погледам поставку изложбе која носи назив “Сибирски номадски свитак”, заједно са свим суграђанима, радујем се прилици што ће и Пожаревљани имати прилике да кроз овако интересантну уметничку форму угосте овај пријатељски караван велике и широке словенске душе и прикаже нам све слојеве савремене уметности Јакутије.

Представница Републике Саха из састава Руске Федерације, Гђа Васелина Сон-ги захвалила се представницима града Пожаревца који су организовали данашњи пријем.

Након пријема у Свечаним салонима отворена је изложба у Градској галерији на Старом Корзоу.

Изложба приказује савремене стилизације инспирисане културом која је од нас удаљена и географски и временски. Базира се на прадавним веровањима комплетног људског рода, која се данас називају шаманизам, а које су очуване у области Саха, нама познатој као област Јакутија, на крајњем северу Руске федерације.

Ту су временски услови и људска упорност сачували веровања приближно онаквим каква су била у прошлости и инспирисали савремена покољења да на бази тих веровања приреде ова уметничка дела.

„Изложба је јединствена по много чему, на неки начин додирује оно исконско, недовољно исказиво, али са друге стране то је својеврстан уметнички израз посебног, најхладнијег поднебља на земљиној кугли“, рекао је др Гордан Бојковић, директор Народног музеја у Пожаревцу.

Гошће из Русије, Васелина Сон-ги и Лариса Кулаковскаја извеле су музичку тачку на националном инструменту хомус, који је налик нашим дромбуљама.

Јакутија, или званично Република Јакутија (позната и као Саха) је конститутивни субјект Руске Федерације са статусом аутономне републике. То је највећа руска аутономна република која заузима простор целог источног Сибира. Улази у састав Далекоисточног федералног округа.

Подели са другима: Facebook Twitter