Početak » Aktuelno
 

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA “EAST-WEST“ UMETNICE MAJDE ZORKO

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu juče je svečano otvorena izložba slika pod nazivom “EAST-WEST“ umetnice Majde Zorko.

Na otvaranju izložbe posetiocima se najpre obratio Saša Radić, predsednik Udruženja Slovenaca iz Kostolca koji je pozdravio sve prisutne goste, umetnicu iz Slovenije i zahvalio se svima koji su pomogli u organizaciji izložbe.

Potom je u ime domaćina Narodnog muzeja iz Požarevca Marina Radosavljević, istoričar umetnosti i kustos dala kratak osvrt na umetnička dela koja su izložena.

„Izložene slike čine u stvari malu retrospektivu koja pokazuje kako se slikarstvo Majde Zorko razvijalo u poslednjih 30 do 40 godina. Izložba je i prikaz uticaja umetnika sa dalekog Istoka i Evrope – koji su ostavili pečat u njenom slikarskom razvoju. Njen pređeni put je dug: od početnih studija kaligrafije i kineskog slikarstva, slikanja motiva impresionističkom tehnikom, do uključivanja geometrijske apstrakcije i kombinacije modernih „istočnjačkih“ i „zapadnjačkih“ slikarskih tehnika pa sve do delimično apstraktnih slika koje trenutno stvara”.

Nakon izlaganja Radosavljevićeve goste je pozdravio predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić koji je i otvorio ovu izložbu slika.

Majda Zorko se profesionalno bavi slikarstvom preko 30 godina. Svoja dela izlagala je u SAD, Kini, Singapuru, Japanu, Austriji, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori. Njene slike se mogu naći u privatnim kolekcijama u gotovo svim zemljama EU, kao i u SAD, Australiji, Novom Zelandu, Singapuru i Japanu.

Izložba u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena je do 9. marta. Ulaz je slobodan.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter