Почетак » Актуелно
 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА “ЕAST-WEST“ УМЕТНИЦЕ МАЈДЕ ЗОРКО

У Галерији савремене уметности у Пожаревцу јуче је свечано отворена изложба слика под називом “ЕAST-WЕST“ уметнице Мајде Зорко.

На отварању изложбе посетиоцима се најпре обратио Саша Радић, председник Удружења Словенаца из Костолца који је поздравио све присутне госте, уметницу из Словеније и захвалио се свима који су помогли у организацији изложбе.

Потом је у име домаћина Народног музеја из Пожаревца Марина Радосављевић, историчар уметности и кустос дала кратак осврт на уметничка дела која су изложена.

„Изложене слике чине у ствари малу ретроспективу која показује како се сликарство Мајде Зорко развијало у последњих 30 до 40 година. Изложба је и приказ утицаја уметника са далеког Истока и Европе – који су оставили печат у њеном сликарском развоју. Њен пређени пут је дуг: од почетних студија калиграфије и кинеског сликарства, сликања мотива импресионистичком техником, до укључивања геометријске апстракције и комбинације модерних „источњачких“ и „западњачких“ сликарских техника па све до делимично апстрактних слика које тренутно ствара”.

Након излагања Радосављевићеве госте је поздравио председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић који је и отворио ову изложбу слика.

Мајда Зорко се професионално бави сликарством преко 30 година. Своја дела излагала је у САД, Кини, Сингапуру, Јапану, Аустрији, Хрватској, Словенији и Црној Гори. Њене слике се могу наћи у приватним колекцијама у готово свим земљама ЕУ, као и у САД, Аустралији, Новом Зеланду, Сингапуру и Јапану.

Изложба у Галерији савремене уметности у Пожаревцу отворена је до 9. марта. Улаз је слободан.

Подели са другима: Facebook Twitter