Почетак » Актуелно » О Граду
 

Отворена Сензорна соба у пожаревачком Дневном боравку деце и омладине ометене у развоју

Сензорна соба која је намењена деци и омладини са поремећајем у развоју донирана је од различитих донатора и града Пожаревца у укупној вредности од 396.000 динара, који су уложени у изградњу и опремање.

Поједини донатори су били присутни на скупу приликом званичног представљања Сензорне собе, Слађана Миловановић испред Удружења Ликовних уметника Милена Павловић Барили, Звонимир Ђукић, музичар познатог састава “Van Gogh” и градоначелник Пожаревца Бане Спасовић.

Татјана Рајић директор Центра за социјални рад у Пожаревцу рекла је да је у претходном периоду ова соба комплетно опремљена и да је спремна за децу.

Фронтмен групе “Van Gogh” рекао је у свом маниру кроз шалу, да је “љут” на представнике Града Пожаревца, али и на медије јер је донација коју је група “Van Gogh” овом приликом дала за ове намене медијски експонирана, али и најавио да ће и даље подржавати овакве акције.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је рекао да је Град Пожаревац учествовао са донацијом од 115.000 динара, што је како је он оценио обавеза локалне самоуправе, да помаже установе, и уједно се захвалио свим донаторима који су помогли изградњу сензорне собе.

У циљу што успешније примене метода сензорне интеграције, особље дневног боравка, које је ангажовано у непосредном раду са корисницима, успешно је завршило обуку за рад у сензорној соби, по акредитованом програму Здравственог савета Србије.

Сензорна соба представља средство за рад у Центру за дневни боравак. То је практично интерактивна соба, што значи да се кроз контролисану средину и стимулацију у оквиру ње, стимулише свако чуло и прилагођава се индивидуалним карактеристикама сваког корисника тј. утиче се на сензорну интеграцију. Сензорна интеграција је способност ЦНС да прима, интегрише и обради информације из спољног света добијене путем чула и на основу њих организује свој начин постојања, своје понашање и однос са спољним светом и другим људима. Слаба сензорна интеграција доводи до проблема у игрању, учењу, и понашању детета. Сензорна интеграција је неопходна за скоро сваку активност коју обављамо јер је комбинација више сензорних информација и од суштинског је значаја за нас како би могли да схватимо наше окружење и адекватно реагујемо на дражи које из њега долазе.

Подели са другима: Facebook Twitter