Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Otvorena Senzorna soba u požarevačkom Dnevnom boravku dece i omladine ometene u razvoju

Senzorna soba koja je namenjena deci i omladini sa poremećajem u razvoju donirana je od različitih donatora i grada Požarevca u ukupnoj vrednosti od 396.000 dinara, koji su uloženi u izgradnju i opremanje.

Pojedini donatori su bili prisutni na skupu prilikom zvaničnog predstavljanja Senzorne sobe, Slađana Milovanović ispred Udruženja Likovnih umetnika Milena Pavlović Barili, Zvonimir Đukić, muzičar poznatog sastava “Van Gogh” i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

Tatjana Rajić direktor Centra za socijalni rad u Požarevcu rekla je da je u prethodnom periodu ova soba kompletno opremljena i da je spremna za decu.

Frontmen grupe “Van Gogh” rekao je u svom maniru kroz šalu, da je “ljut” na predstavnike Grada Požarevca, ali i na medije jer je donacija koju je grupa “Van Gogh” ovom prilikom dala za ove namene medijski eksponirana, ali i najavio da će i dalje podržavati ovakve akcije.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je rekao da je Grad Požarevac učestvovao sa donacijom od 115.000 dinara, što je kako je on ocenio obaveza lokalne samouprave, da pomaže ustanove, i ujedno se zahvalio svim donatorima koji su pomogli izgradnju senzorne sobe.

U cilju što uspešnije primene metoda senzorne integracije, osoblje dnevnog boravka, koje je angažovano u neposrednom radu sa korisnicima, uspešno je završilo obuku za rad u senzornoj sobi, po akreditovanom programu Zdravstvenog saveta Srbije.

Senzorna soba predstavlja sredstvo za rad u Centru za dnevni boravak. To je praktično interaktivna soba, što znači da se kroz kontrolisanu sredinu i stimulaciju u okviru nje, stimuliše svako čulo i prilagođava se individualnim karakteristikama svakog korisnika tj. utiče se na senzornu integraciju. Senzorna integracija je sposobnost CNS da prima, integriše i obradi informacije iz spoljnog sveta dobijene putem čula i na osnovu njih organizuje svoj način postojanja, svoje ponašanje i odnos sa spoljnim svetom i drugim ljudima. Slaba senzorna integracija dovodi do problema u igranju, učenju, i ponašanju deteta. Senzorna integracija je neophodna za skoro svaku aktivnost koju obavljamo jer je kombinacija više senzornih informacija i od suštinskog je značaja za nas kako bi mogli da shvatimo naše okruženje i adekvatno reagujemo na draži koje iz njega dolaze.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter