Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Otvorene 53. Ljubičevske konjičke igre

Požarevačka Tabačnica ponovo je bila domaćin učesnicima svečanog defilea kojim su otvorene 53. po redu Ljubičevske konjičke igre manifestacija koja pretenduje da, po svojoj atraktivnosti i origiinalnosti, postane pravi, na svim meridijanima prepoznatljiv brend grada Požarevca. Već po tradiciji, sportskim danima prethodi defile u centru grada, koji je ove godine bio mnogo raskošniji i organizovaniji nego nego prethodnih godina.

Otvaranje_2

Otvaranje_1

Posebnost je, svakako, pokroviteljstvo Igara od strane Predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, što će i u narednim godinama, Ljubičevskim konjičkim igrama doneti poseban značaj među sličnim manifestacijama u Srbiji a i na ostalim prostorima.

Pre nego što je izvršena tradicionalna primopredaja viteške sablje, prisutnima se najpre obratio gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović koji je kazao:

-Požarevac je pre više od pola veka zahvaljujući ljudima koji su imali viziju i osluškivali želje i navike građana, napravili LjKI. Konj kao tradicija ovog kraja od 1853. godine, kada je Miloš osnovao ergelu, imaju zapravo svoje korene čak iz polovine 15 veka, kada se prema podacima turskog popisa na ovom prostoru organizovano gajila najbolja grla na evrposki način za potrebe vojske. Sve to kazuje da tada, stvaraoci manifestacije koje će predstaviti Požarevac, nisu imali veliku dilemu, šta uzeti za njen simbol. Pa i sam Ljubičevski višeboj, po čemu se požarevačke igre razlikuju od ostalih susreta ljubitelja konja u svetu, pretočen je iz veština, koje su u prošlosti, spretni konjanici iz Požarevca ali i okolnih sela prikazivali tokom narodnih zborova i svetkovina. Godine su prolazile, Ljubičevske igre su rasle, razvijale se, postajale popularnije i čuvenije ali ipak mislimo da se mora još više učiniti na njihovom predstavljanju, ostalim krajevima naše lepe Srbije ali i Evrope i sveta“.

Otvaranje_3

Odmah po završetku gradonačelnikovog govora, okupljenima se obratio i predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić koji je poručio da su Ljubičevske konjičke igre simbol srpske hrabrosti, istrajnosti i snage. Da je višeboj otelotvorenje tog simbola i da izuzetne veštine vitezova, predstavljaju odavanje počasti slavnim precima. Predsednik Nikolić je, između ostalog rekao:

-Iako smo svesni činjenice da je situacija u Srbiji teška, ne smemo da se obešrabrimo. Na nama je da svakog dana gradimo budućnost, rekao je predsednik Nikolić. Podsetivši da istorija našeg naroda ne beleži mnogo lagodnih godina, predsednik Nikolić je izrazio nadu da će buduće generacije živeti sa manje muke.

-Mi treba da im obezbedimo mir i stabilnost u državi, da im omogućimo da rade i da se potrudimo da doprinesemo svojoj zajednici, svako koliko može”, rekao je predsednik Nikolić. On je dodao da nekada i mala promena predstavlja talas koji nosi ogromnu energiju.

Rekavši da su Ljubičevske konjičke igre simbol hrabrosti, on je istakao da je višeboj otelotvorenje tog simbola i da izuzetne veštine vitezova predstavljaju odavanje počasti slavnim precima.

-To je jasan signal da Srbija ne treba da se boji za svoju budućnost, rekao je predsednik Nikolić.

Kako je rekao, ne može svako da postigne uspeh u višeboju, te da mnogo toga zavisi od plemenite životinje, koja može da prepozna ljudske emocije. Odbija da priđe agresivnom čoveku, dok mirnom i staloženom prilazi sam, kazao je predsednik Nikolić i dodao da je to možda dobar test za one koji nemaju pravu sliku o sebi zato što mu se okruženje divi i laska.

-Možda bi trebalo da se suoči sa procenom te plemenite životinje, kazao je predsednik Nikolić. Ne može svako da postigne uspeh u ovom višeboju. Mnogo toga zavisi i od plemenite životinje, sa kojom svaki od ovih junaka sarađuje. Konj može da oseti prave ljudske emocije, da nas prepozna, odbija da priđe agresivnom čoveku, dok mirnom i staloženom prilazi sam, kazao je Nikolić i dodao da je to možda dobar test za one koji nemaju pravu sliku o sebi zato što mu se okruženje divi i laska.

Otvaranje_4

Predsednik Nikolić je izrazio zadovoljstvo što se igre održavaju u Požarevcu, gradu u kome se može videti istorija na svakom koraku.

-Dragi Požarevljani, gosti Požarevca i gosti Ljubičevskih konjičkih igara, izuzetno mi je zadovoljstvo što imam priliku da otvorim konjičke igre. Kao počasni predsednik organizacionog odbora i kao predsednik Republike Srbije, koja će od ove godine kao institucija biti pokrovitelj ove manifestacije, sa velikim zadovoljstvom proglašavam 53. Ljubičevske igre otvorenim”, rekao je na kraju svog obraćanja predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Otvaranje_5

Otvaranje_8

Otvaranje_6

Tada je krenuo defile, a od strane organizatora, obećana miltimedijalna predstava je izvedena u punom sjaju. Tako je, pored uobičajenog prolaska fijakera, ove godine uveden i razgovor od strane medijatora na ulici sa istorijskim ličnostima u fijakerima koji su ili rođeni ili značajan deo života proveli u Požarevcu. Redom su se Požarevljanima obraćali glumac Milivoje Živanović, glumica Živka Matić, industrijalac Đorđe Vajfert, glumica Žanka Stokić i scenarista Slobodan Stojanović.

Otvaranje BB

Veče je završeno koncertom Bjelog dugmeta i legende naše muzičke scene Gorana Bregovića kome je, uoči nastupa, gradonačelnik Požarevca Bane Spasović uručio znamenja Počasnog viteza Ljubičeva.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter