Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Otvorene 54. Ljubičevske konjičke igre

Ljubičevske konjičke igre su pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije te ih je shodno tome otvorio Aleksandar Vučić.

On je u svom obraćanju pred velikim brojem požarevljana istakao da su ovogodišnje 54. igre uvod u naredne 55. Ljubičevske konjičke igre kada će biti velikih promena i da će se do tada uraditi mnogo toga u Požarevcu.

„Čast je danas biti u Miloševom Požarevcu, u gradu u kome je pre 299 godina sklopljen Požarevački mir, između hrišćanskih sila Austrije i Venecije i Otomanskog carstva. U gradu o kojem je po miru, a ne po ratu čuo ceo svet, i možda je to jedan od razloga zbog kojeg je knez Miloš pored Beograda i Kragujevca u Požarevcu počeo da postavlja temelje moderne srpske države“, ocenio je predsednik.

Danas, kaže, dva veka kasnije, poučeni Miloševom mudrom politikom, uzdižemo i gradimo Srbiju, koju je Miloš nazvao najlepšim mestom za život, razvijao je braneći sebe, a uvažavajući i poštujući sve druge, rekao je predsednik države.

Zatim je predsednik Vučić poželeo građanima Požarevca i Braničevskog okruga da iz godine u godinu, na Ljubičevskim igrama, ali i pre i posle njih, dočekuju sve više gostiju i to ne samo u Ljubičevu i Požarevcu, već i Viminacijumu, na Srebrnom jezeru, u Golubcu, Žagubici, i drugim mestima ovog kraja, kako bi im pokazali lepote Srbije, našu tradiciju i srpsko gostoprimstvo.

Gradonačelnik Grada Požarevca i predsednik Organizacionog odbora 54. LjKI Bane Spasović je u svom obraćanju istakao:

“Nama u Požarevcu velika je čast i to što se naš razvoj poklapa i sa izgradnjom moderne Srpske države u njenim prvim decenijama po konačnom oslobođenju od Otomanske imperije. Knjaz Miloš je, kao mudar državnik i čovek sa vizijom imao u jednom njenom delu i to da je ovde dobro mesto za život. Požarevac je tada, jedno za drugim dobijao Sabornu crkvu, dvor – konak, ergelu, pa i ovu Tabačku čaršiju u kojoj se sada nalazimo. Svi nabrojani simboli grada, možda nisu danas u stanju u kakvom bi smo želeli da budu.

Kako je istakao, njega kao građanina najviše raduje što smo, mi Požarevljani konačno sklopili jedan važan dogovor među nama samima.

“Dogovor da idemo napred gledajući u budućnost, imajući u vidu prošlost i tradiciju, i da sve to činimo sada, u trenutku u kome živimo. Inspirisani državnom politikom koja nam poslednjih godina na delu pokazuje da je napredak često praćen i velikom žrtvom, da uspehu uvek prethodi veliko odricanje, da rezultatu uvek prethodi veliki rad, krenuli smo i mi u Požarevcu u obnovu. Najpre sebe samih i svojih navika a potom i u obnovu svega onoga što nam boravak u našem gradu čini prijatnim i dostojnim čoveka”, rekao je Spasović.

Nakon ceremonije primopredaje mača od strane prošlogodišnjeg viteza Marka Milenkovića gradonačelniku Spasoviću krenulo se sa paradom.

Jedni za drugim ređali su se u kočijama predstavnici udruženja i institucija koji su značajni za grad ali i čitavu Srbiju. Od gostiju bili su tu mađarski čikoši, ali se šira javnost između ostalih mogla upoznati i sa ergelom, konjičkim klubom “Knez Mihailo”, voltižerima, požarevačkim sportistima kao i učenicima generacije osnovnih i srednjih škola, što je izazvalo poseban aplauz. Podjednako veliki aplauz dobila su i dva pukovnika iz Prvog svetskog rata, Milivoje Stojanović Brka i Branislav Milosavljević koji su, svako na svoj način, “odgovorni” za nastajanje pesama “Kreće se lađa francuska” i “Marš na Drinu”.

Vrhunac a ujedno i kraj defilea bilo je pojavljivanje te ličnosti i to ne na konju ili u kočijama, već u – automobilu. Oldtajmer je prošao Tabačkom čaršijom i iz njega je izašla jedna od najpoznatijih umetnica u Evropi ali i u SAD između dva svetska rata, Požarevljanka, Milena Pavlović Barili. Glumica koja tumači njen lik se obratila okupljenima i pozvala ih na takmičarski deo Ljubičevskih konjičkih igara čime je defile i zvanično završen.

Nakon defilea u centru grada predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je sa gradonačelnikom Banetom Spasovićem Ergelu Ljubičevo.

 

Podeli sa drugima: Facebook Twitter