Početak » Aktuelno
 

Otvorene 55. Ljubičevske konjičke igre

Svečanim defileom u centru Požarevca počele su 55. po redu Ljubičevske konjičke igre.

Igre je otvorio Nikola Selaković generalni sekretar predsednika Republike Srbije.

Na ovogogdišnjem defileu pored učesnika višeboja i članova KD Knez Mihajlo, učestvovali su i deca iz Srpskih enklava na Kosovu, kao i učenici generacija iz požarevačkih škola.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je u svom obraćanju pozdravio sve prisutne goste i rekao da su Ljubičevske konjičke igre od požarevačke izrasle u srpsku manifestaciju zalaganjem predsedništva Republike Srbije. Ljubičevski višeboj je osmišljen pre 55 godina, ali sve propozicije i discipline ovog takmičenje izmišljeni su još ranije kroz dugu i čestu ratom izmučenu srpsku istoriju, dodao je između ostalog Spasović.

Gradonačelnik je na kraju pozvao Požarevljane i goste našeg grada da u nedelju dođu na hipodrom.

Igre je svečano otvorio Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije ističući zadovoljstvo što je danas u Požarevcu.

“Zadovljstvo mi je što u svojstvu izaslanika predsednika RS, danas mogu da budem ovde sa vama, u našem divnom Braničevu, u našem Požarevcu. Mestu gde se čuva stara srpska tradicija viteštva zaodenuta u novo savremeno ruho. U mestu u kome je obeleženo 300 godina velikog evropskog mira, koji je sklopljen i koji je smirio velike i nepomirljive sukobljene sile. Imate vi Požarevljani itekako sa kime da se podičite. Danas su neki od istorijskih likova i domaćini ovog divnog i velikog slavlja i skupa. Poput legendarnog komandanta gvozdenog puka Milivoja Stojanovića Brke, čoveka koji je ratovao rame uz rame sa velikim vojvodom Mišićem, i kada imate takve pretke, onda nije ni čudo što možete da imate ovakve potomke i ovakvu divnu tradiciju.

“Svakog ratnika je krasio uspeh u boju, a zamislite tek šta vam donosi uspeh u višeboju. To je upravo ono što neguju Ljubičevske konjičke igre”, rekao je Selaković.

Pred početak parade prošlogodišnji Ljubičevski vitez Marko Milenković, vratio je vitešku sablju sa ugraviranim natpisom “Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti” gradonačelniku Banetu Spasoviću, koji će je u nedelju uručiti novom pobedniku Ljubičevskog višeboja.

Centralna ličnost defilea je bio pomorski Đeneral Ilija Gojković koga je tumačio glumac Ivan Vučković.

Uveče pred početak koncerta počasnom vitezu Anro Gujonu uručena je sabalja i plašt. Arno Gujon je tom prilikom ovu nagradu posvetio svim Srbima koji žive na području Kosova i Metohije.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter