Почетак » Актуелно
 

Отворене 55. Љубичевске коњичке игре

Свечаним дефилеом у центру Пожаревца почеле су 55. по реду Љубичевске коњичке игре.

Игре је отворио Никола Селаковић генерални секретар председника Републике Србије.

На овогогдишњем дефилеу поред учесника вишебоја и чланова КД Кнез Михајло, учествовали су и деца из Српских енклава на Косову, као и ученици генерација из пожаревачких школа.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је у свом обраћању поздравио све присутне госте и рекао да су Љубичевске коњичке игре од пожаревачке израсле у српску манифестацију залагањем председништва Републике Србије. Љубичевски вишебој је осмишљен пре 55 година, али све пропозиције и дисциплине овог такмичење измишљени су још раније кроз дугу и честу ратом измучену српску историју, додао је између осталог Спасовић.

Градоначелник је на крају позвао Пожаревљане и госте нашег града да у недељу дођу на хиподром.

Игре је свечано отворио Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике Србије истичући задовољство што је данас у Пожаревцу.

“Задовљство ми је што у својству изасланика председника РС, данас могу да будем овде са вама, у нашем дивном Браничеву, у нашем Пожаревцу. Месту где се чува стара српска традиција витештва заоденута у ново савремено рухо. У месту у коме је обележено 300 година великог европског мира, који је склопљен и који је смирио велике и непомирљиве сукобљене силе. Имате ви Пожаревљани итекако са киме да се подичите. Данас су неки од историјских ликова и домаћини овог дивног и великог славља и скупа. Попут легендарног команданта гвозденог пука Миливоја Стојановића Брке, човека који је ратовао раме уз раме са великим војводом Мишићем, и када имате такве претке, онда није ни чудо што можете да имате овакве потомке и овакву дивну традицију.

“Сваког ратника је красио успех у боју, а замислите тек шта вам доноси успех у вишебоју. То је управо оно што негују Љубичевске коњичке игре”, рекао је Селаковић.

Пред почетак параде прошлогодишњи Љубичевски витез Марко Миленковић, вратио је витешку сабљу са угравираним натписом “Не вади ме без повода, не враћај ме без части” градоначелнику Банету Спасовићу, који ће је у недељу уручити новом победнику Љубичевског вишебоја.

Централна личност дефилеа је био поморски Ђенерал Илија Гојковић кога је тумачио глумац Иван Вучковић.

Увече пред почетак концерта почасном витезу Анро Гујону уручена је сабаља и плашт. Арно Гујон је том приликом ову награду посветио свим Србима који живе на подручју Косова и Метохије.

Подели са другима: Facebook Twitter