Почетак » Актуелно » О Граду
 

Отворене 60. Љубичевске коњичке игре у Пожаревцу

Свечаним дефилеом у центру Пожаревца отворене су 60. Љубичевске коњичке игре.

Игре је отворио Милорад Вељовић, саветник председника Србије, Александра Вучића који је покровитељ ове спортско-туристичке манифестације.

Милорад Вељовић, саветник председника Србије, Александра Вучића

„Јубиларне коњичке игре у Пожаревцу, прерасле су у српску културно-туристичку манифестацију која ће и даље нарастати. Оно што је данас Србији најпотребније је јединство свих њених грађана и због тога ова манифестација има још један већи значај, да оставимо будућим генерацијама као аманет легата кнеза Милоша, српску слободу, чојство и јунаштво, а то има много шири значај“, истакао је Вељовић.

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић је овом приликом рекао да је Пожаревац растао заједно са овом манифестацијом и да овим витешким надметањем и поруком које оно шаље, је помогнут имиџ Србије, и промовисана је њена светла историја а да је то препознало и државно руководство на челу са председником Републике Србије Александром Вучићем, чинећи нам част да буде генерални покровитељ наше манифестације:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

“Схватајући ово признање и као велику обавезу, Пожаревац улаже велике напоре да оправда неформални назив који стоји уз Љубичевске коњичке игре, а то је „Понос Србије“. Данас Србију бранимо у миру, и то економијом, борбом да нас буде више и да се они који су из ове земље отишли врате у своју отаџбину. Да би тај циљ постигли, свако од нас мора дати допринос. Будући да смо се данас окупили поводом јубиларних Љубичевских коњичких игара навешћу њихов значај у тој борби. Оне поручују свима који ће се тек родити у Србији, као и онима који ће се у њу из других земаља вратити, да долазе у део планете који чува своје корене. У исто време, Србија, као и наше Игре, успевају да се и модернизују и прилагоде новом времену престижући на том путу многе који су били испред нас, до пре само неку деценију. Љубичевске коњичке игре, које за своју окосницу имају готово све коњичке дисциплине имају задатак и да својим растом подигну читав коњички спорт у нашој земљи. Као једини олимпијски спорт који подразумева садејство човека и животиње, сматрамо да заслужује значајније место у Србији, и то је наш заједнички циљ у годинама пред нама.“

Прошлогодишњи витез Душан Јанковић предао је сабљу градоначелнику на чување до недеље када ће бити проглашен нови витез.

Овогодишњи дефиле посвећен је познатим Пожаревљанима попут Миливоја Живановића, Жанке Стокић, Слободана Стојановића, Михајла Андрејевића Андрејке, Милене Павловић Барили, од којих су неки обележили историјски развој Љубичевских коњичких игара.

Увече је одржан концерт Жељка Самарџића уз ватромет.