Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Otvorene 60. LJubičevske konjičke igre u Požarevcu

Svečanim defileom u centru Požarevca otvorene su 60. LJubičevske konjičke igre.

Igre je otvorio Milorad Veljović, savetnik predsednika Srbije, Aleksandra Vučića koji je pokrovitelj ove sportsko-turističke manifestacije.

Milorad Veljović, savetnik predsednika Srbije, Aleksandra Vučića

„Jubilarne konjičke igre u Požarevcu, prerasle su u srpsku kulturno-turističku manifestaciju koja će i dalje narastati. Ono što je danas Srbiji najpotrebnije je jedinstvo svih njenih građana i zbog toga ova manifestacija ima još jedan veći značaj, da ostavimo budućim generacijama kao amanet legata kneza Miloša, srpsku slobodu, čojstvo i junaštvo, a to ima mnogo širi značaj“, istakao je Veljović.

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je ovom prilikom rekao da je Požarevac rastao zajedno sa ovom manifestacijom i da ovim viteškim nadmetanjem i porukom koje ono šalje, je pomognut imidž Srbije, i promovisana je njena svetla istorija a da je to prepoznalo i državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, čineći nam čast da bude generalni pokrovitelj naše manifestacije:

Gradonačelnik Grada Požarevca – Saša Pavlović

“Shvatajući ovo priznanje i kao veliku obavezu, Požarevac ulaže velike napore da opravda neformalni naziv koji stoji uz LJubičevske konjičke igre, a to je „Ponos Srbije“. Danas Srbiju branimo u miru, i to ekonomijom, borbom da nas bude više i da se oni koji su iz ove zemlje otišli vrate u svoju otadžbinu. Da bi taj cilj postigli, svako od nas mora dati doprinos. Budući da smo se danas okupili povodom jubilarnih LJubičevskih konjičkih igara navešću njihov značaj u toj borbi. One poručuju svima koji će se tek roditi u Srbiji, kao i onima koji će se u nju iz drugih zemalja vratiti, da dolaze u deo planete koji čuva svoje korene. U isto vreme, Srbija, kao i naše Igre, uspevaju da se i modernizuju i prilagode novom vremenu prestižući na tom putu mnoge koji su bili ispred nas, do pre samo neku deceniju. LJubičevske konjičke igre, koje za svoju okosnicu imaju gotovo sve konjičke discipline imaju zadatak i da svojim rastom podignu čitav konjički sport u našoj zemlji. Kao jedini olimpijski sport koji podrazumeva sadejstvo čoveka i životinje, smatramo da zaslužuje značajnije mesto u Srbiji, i to je naš zajednički cilj u godinama pred nama.“

Prošlogodišnji vitez Dušan Janković predao je sablju gradonačelniku na čuvanje do nedelje kada će biti proglašen novi vitez.

Ovogodišnji defile posvećen je poznatim Požarevljanima poput Milivoja Živanovića, Žanke Stokić, Slobodana Stojanovića, Mihajla Andrejevića Andrejke, Milene Pavlović Barili, od kojih su neki obeležili istorijski razvoj LJubičevskih konjičkih igara.

Uveče je održan koncert Željka Samardžića uz vatromet.