Почетак » Актуелно » Култура
 

Отворени Дани Слободана Стојановића

У Малој сали Центра за културу Пожаревац, отворена је манифестација „Дани Слободана Стојановића“ у сећање на нашег уваженог телевизијског ствараоца драматурга, књижевника и професора.

Присутне је поздравила Вера Зарић Митровић директорка Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ упутивши са сцене сегменте сећања на Стојановића који је својевремено и сам обављао дужност управника пожаревачке Библиотеке, и подсетила да се ова институција и у години пандемије труди да одржи континуитет основних али и културно-уметничких активности.

Испред Града Пожаревца манифестацију је отворио заменик градоначелника Града Пожаревца Славиша Алексић следећим речима:

“Поносан сам као становник овог града што већ једанаесту годину одајемо почаст великом мајстору писане речи. Стојановић је вероватно један од најомиљенијих аутора током шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века на овим просторима. Парадокс је да су многе његове ванвременске тв серије, драме и филмове милиони грађана бивше Југославије обожавали, а да при томе нису знали његово име. Свакако да је прва асоцијација када изговоримо име тв серије „Више од игре“ – Лека Банкрот, Гуливер, Данило Живић које су маестрално одглумили Павле Вуисић, Никола Симић, Петар Божовић и остали великани нашег глумишта. Међутим, мислим да делим и ваше мишљење када кажем да су они заправо удахнули живот мислима, осећањима и емоцијама које су дошле из ума и срца нашег Слобе Стојановића. Волео бих да се, нарочито сада у ово доба телевизије која је у великој мери изгубила некадашње вредности, млађи људи подсете серије коју сам управо поменуо, као и осталих топлих прича нашег пожаревачког Шекспира. ТВ драма “Сироче“, серија „Учитељ“, филм „Држање за ваздух“ само су неке од лекција које за наслов имају тему – „Како постати и остати добар човек“. Његово умеће да најнегативније особине код људи издвоји и прикаже да у њима има и нечег доброг је једна од особености његовог стваралаштва.
Желео бих да се захвалим библиотеци „Илија М. Петровић“ што више од деценије подсећа његове старе обожаваоце на ово благо и прави нове љубитеље његове уметности овим „Данима Слободана Стојановића”.

Жири у саставу Драгана Бошковић, театролог, Вукица Стругар, новинарка и Срђан Кољевић, филмски сценариста и редитељ, једногласно је одлучио да победнички сценарио буде „Кућа Илића: драма о нестајању једне уметничке породице“ аутора Радоја Радосављевића из Мислођина код Обреновца. Значајно признање које носи име Слободана Стојановића победнику конкурса уручио је Славиша Алексић.