Početak » Aktuelno
 

Otvoreni novi kabineti u Požarevačkoj gimnaziji

U okviru obeležavanja 157 godina od osnivanja Požarevačke gimnazije ova obrazovna ustanova je bogatija za tri nova kabineta.

Ministartstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u 2019. godini Požarevačkoj gimnaziji odobrilo je 3.055.040,00 dinara za nabavku nove opreme, i to 500.000,00 dinara za opremanje kabineta hemije i 2.555.040,00 dinara za opremanje 2 kabineta informatike – nabavku novog nameštaja i računarske opreme.

Kabinete, su otvorili zamenik gradonačelnika Grada Požarevca Saša Pavlović i direktorka Gimnazije Danijela Žukovski.

Zamenik gradonačelnika Saša Pavlović je ovom prilikom rekao da je u prethodnom periodu lokalna samouprava za sanaciju krovnog prekrivača na zgradi ove obrazovne ustanove izdvojila 6 miliona dinara, zatim za zamenu stolarije na podrumskim prostorijama i vratima na školskim toaletima Požarevačke gimnazije 2.125.926,00 dinara, opredeljeno je i 497.000,00 dinara za lakiranje i hoblovanje postojećeg parketa i obeležavanje košarkaškog i odbojkaškog terena u fiskulturnoj sali. Pavlović je još istakao da se Požarevačka gimnazija obnavlja od poda do plafona i da su počela ulaganja u nastavna sredstva što je od velikog značaja za profesore ali i za učenike.

Direktorka Gimnazije Danijela Žukovski, zahvalila se ministartvu prosvete i lokalnoj samoupravi na velikoj pomoći ali i ministarstvu pravde što je po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja – sredstva oportuniteta Požarevačkoj gimnaziji odobrilo 4.000.000,00 dinara za sanaciju sanitarnih čvorova.

Proslava „Dana Požarevačke gimnazije“, nastavljena je Svečanom akademijom u Centru za kulturu, gde se nakon direktorke prisutnima obratio predsednik Požarevačkog parlamenta Bojan Ilić:

Bojan Ilić

„Danas ne slavite samo vi, ovaj dan proslavljaju i svi Požarevljani koji su ponosni na značaj koji ova gimnazija ima u obrazovnom sistemu naše države.     Pravo da budemo svi ponosni na Požarevačku gimnaziju daje nam njen istorijat koji započinje daleke 1862. godine, kada je ukazom Kneza Mihajla prestonička gimnazija premeštena upravo u naš Požarevac. Od tada, pa sve do današnjih dana Požarevačka gimnazija bila je jedan od svetlih primera odlične organizacije sprovođenja nastavnog programa, ali i vannastavnih aktivnosti koje oplemenjuju i učenike i profesore. Činjenica da su ovaj grad i njegova okolina oduvek bili rasadnik sjajnih mladih ljudi, ipak nije dovoljna sama po sebi da objasni izuzetne rezultate koja je Požarevačka gimnazija postizala za ovih 157 godina. Razloge za to ne treba tražiti daleko. Oni leže u tome da vas je do vrha obrazovnih ustanova u Srbiji vodila upravo stalna želja za napredovanjem i dokazivanjem, što je, koliko vidim, ostalo i do današnjih dana. Rezultate koje na različitim takmičenjima nižu vaši učenici glavna su pretpostavka da će naslediti velikane koji su nekada bili u vašim klupama, na čelu sa sjajnim umovima poput Pavla Savića, Radomira Lukića ili Slobodana Stojanovića… Za to vreme, Gradu Požarevcu ostaje da brine o ovoj ali i ostalim školama sa svoje teritorije. Brinući o uslovima u kojima ovde učite i radite, brinemo i o znanju koje se ovde razmenjuje. Poslednje investicije u objekat Požarevačke gimnazije odnose se na krovni pokrivač i stolariju ali ovi radovi u visini od preko 8 miliona dinara, samo su deo niza koji ne smemo prekinuti, čak ni tada kada budemo svi mogli reći da smo našim genijalcima stvorili uslove za rad jednake onima koje imaju njihovi vršnjaci u najrazvijenijim zemljama sveta. Mi to moramo jer znamo da vi možete mnogo. Mi to moramo… jer znamo da je vaše mnogo i više nego dovoljno da učinite Požarevac i Srbiju mestima u koje će se ljudi vraćati a ne iz njih odlaziti.“

Nakon toga direktorka Žukovski je uručila zahvalnice zaslužnim organizacijama i pojedincima.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter