Почетак » Актуелно » О Граду
 

Отворено 16. Бијенале – У светлости Милене

Овогодишњи добитник награде Град приx је Катарина Зарић. Друга награда припала је Снежани Петровић  а трећа Стојану Ђурићу. 15 уметника оцењивали су и историчари уметности Весна Тодоровић и Виолета Томић и академски сликар Мирослав Арсић.

На свечаности отварања изложбе радова, управник Фондације „Миленин дом“ Љиљана Дабић, подсетила је да је манифестација посвећена Милени Павловић Барили, као и да се концепција изложбе везује за поетику уметничког дела ове сликарке и песникиње.

Изложбу је отворио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић следећим речима:

 „Слике, песме, речи, емоције и остали видови уметности које је она правила и од костима, насловних страна светских магазина и свега чега се дотакла, прилика су да их се подсетимо и на 16. Бијеналу “У светлости Милене”. На самом почетку свог обраћања, пожелео сам вам добродошлицу у Миленин град. Раме уз раме са осталим славним Пожаревљанима који су нас задужили својим великим делима, Милена, чини ми се, ипак стоји корак испред. Остаће запамћена њена реченица коју је изрекла у Њујорку да нигде небо није лепо као оно из њеног дворишта у Пожаревцу. Та љубав према свом граду инспирише и нас остале да, свако у свом домену и према својим могућностима, пружи свој максимум да Пожаревац буде још боље и лепше место за живот. Препознајући значај и вредност њене заоставштине, а поштујући вољу дародавца Миленине мајке, г-ђе Данице Павловић, Град Пожаревац је определио средства у вредности од 2 милиона динара за пројекат идејног решење за почетак  процеса проширења и адаптације овог здања у циљу формирања једне културне целине на простору Галерије и њеном окружењу, свима нама за понос. Милена је то свакако заслужила јер је својом уметношћу између два светска рата пронела славу уметности са ових простора како у Европи, тако и у Северној Америци. Можда је баш тај период када је човечанство заборављало једно велико страдање идући у сусрет наредном, утицало на то да рад Милене Павловић Барили остане недовољно примећен, али зато смо ми данас овде драги пријатељи.“

Бијенале је веома значајна манифестација за Галерију и град Пожаревац јер афирмише сликарство истакнуте уметнице Милене Павловић Барили и већ шеснаест година у њену част окупља сликаре из наше земље.

 

 

Подели са другима: Facebook Twitter