Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Otvoreno 16. Bijenale – U svetlosti Milene

Ovogodišnji dobitnik nagrade Grad prix je Katarina Zarić. Druga nagrada pripala je Snežani Petrović  a treća Stojanu Đuriću. 15 umetnika ocenjivali su i istoričari umetnosti Vesna Todorović i Violeta Tomić i akademski slikar Miroslav Arsić.

Na svečanosti otvaranja izložbe radova, upravnik Fondacije „Milenin dom“ Ljiljana Dabić, podsetila je da je manifestacija posvećena Mileni Pavlović Barili, kao i da se koncepcija izložbe vezuje za poetiku umetničkog dela ove slikarke i pesnikinje.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sledećim rečima:

 „Slike, pesme, reči, emocije i ostali vidovi umetnosti koje je ona pravila i od kostima, naslovnih strana svetskih magazina i svega čega se dotakla, prilika su da ih se podsetimo i na 16. Bijenalu “U svetlosti Milene”. Na samom početku svog obraćanja, poželeo sam vam dobrodošlicu u Milenin grad. Rame uz rame sa ostalim slavnim Požarevljanima koji su nas zadužili svojim velikim delima, Milena, čini mi se, ipak stoji korak ispred. Ostaće zapamćena njena rečenica koju je izrekla u Njujorku da nigde nebo nije lepo kao ono iz njenog dvorišta u Požarevcu. Ta ljubav prema svom gradu inspiriše i nas ostale da, svako u svom domenu i prema svojim mogućnostima, pruži svoj maksimum da Požarevac bude još bolje i lepše mesto za život. Prepoznajući značaj i vrednost njene zaostavštine, a poštujući volju darodavca Milenine majke, g-đe Danice Pavlović, Grad Požarevac je opredelio sredstva u vrednosti od 2 miliona dinara za projekat idejnog rešenje za početak  procesa proširenja i adaptacije ovog zdanja u cilju formiranja jedne kulturne celine na prostoru Galerije i njenom okruženju, svima nama za ponos. Milena je to svakako zaslužila jer je svojom umetnošću između dva svetska rata pronela slavu umetnosti sa ovih prostora kako u Evropi, tako i u Severnoj Americi. Možda je baš taj period kada je čovečanstvo zaboravljalo jedno veliko stradanje idući u susret narednom, uticalo na to da rad Milene Pavlović Barili ostane nedovoljno primećen, ali zato smo mi danas ovde dragi prijatelji.“

Bijenale je veoma značajna manifestacija za Galeriju i grad Požarevac jer afirmiše slikarstvo istaknute umetnice Milene Pavlović Barili i već šesnaest godina u njenu čast okuplja slikare iz naše zemlje.

 

 

Podeli sa drugima: Facebook Twitter