Почетак » Актуелно » Култура
 

Отворено 17. Бијенале „У светлости Милене“

На овогодишњем Бијеналу учествовало је 16 излагача, од којих је изабрано троје који су добили овогодишње награде.

Трећу награду освојила је Анђела Ристић, другу Предраг Пеђа Милошевић за дело Неузвраћена љубав, док је прва награда, односно Grand Prix “Милена” додељена Владимиру Пајевићу.

Бијенале је отворио председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић који је рекао да је Милена Павловић Барили таленат и дело који припадају читавом свету:

Бојан Илић

“Ово Бијенале, које је први пут одржано 1983. године, је само један од начина којима изнова и изнова подсећамо сликарску јавност какав је бисер уметничког дара оформљен у нашем Пожаревцу. Сјај тог бисера био је превише јак да би сијао само једном граду и само једној држави, па је својом светлошћу дотакао и Европу и Северну Америку, па потом и читав свет. Њен рад, прекинут прераном смрћу, није оставио довољно Милениних дела, али она која су иза ње остала, довољна су за читаву вечност стварања. Тај таленат није се могао ограничити само на један вид уметности. Милена је све око себе претварала у савршени склад слика стопљених у ликовна дела, и речи преточених у најтананију поезију. Окушавши се и доказавши и у примењеној уметности, ова уметница чију ће вредност време тек доказати, показала је да уметник не може бити занатлија усмерен на један жанр, већ неко ко своју уметност живи и дише сваког секунда, без обзира шта радио и где био. Као Пожаревљанин, морам приметити и бити поносан на очигледан образац који указује на овај наш град и број уметника који су у њему или рођени или у њему стварали, – или и једно и друго. Можда је то, између редова, најбоље објаснила управо Милена Павловић Барили. Можда се она њена чувена реченица изречена у Њујорку није односила само на тренутак носталгије и велику љубав њену према мајци. Можда је она заправо, упоредивши инспирацију којом је задојена у свом граду и инспирацију коју црпе на другим местима ове наше планете, рекла да -„Нигде небо није тако лепо као оно из њеног дворишта у Пожаревцу”. Та љубав према свом граду велике и светски признате уметнице, чији је култ уважавања и покаткад обожавања и даље жив међу љубитељима уметности у свету, инспирише и нас остале да, свако у свом домену и према својим могућностима, пружи свој максимум да Пожаревац буде још боље и лепше место за живот.“

Љиљана Дабић

Управница Галерије Милена Павловић Барили Љиљана Дабић је овом приликом истакла да се по 17. пут окупљамо у кући Милене Павловић Барили, на бијеналу у њену част. Као што је Даница Павловић, Миленина мајка, завештала овај простор за успомену на Миленину младост и таленат, тако је и град Пожаревац ово Бијенале завештао инсипрацији и таленту савремених уметника, са надом да ће Миленин живот и стваралаштво бити додатно надахнуће.

Бијенале се одржава сваке друге године, а овогодишњим се уједно обележава 110 година од рођења ове српске сликарке и једне од најинтересантнијих личности уметничке Европе између два светска рата.

Подели са другима: Facebook Twitter