Почетак » Актуелно » Градска општина Костолац
 

Отворено одељење Центра за социјали рад Пожаревац у Костолцу

На церемонији отварања Канцеларије био је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић са својим сарадницима, директорка Центра за социјални рад Пожаревац Татјана Рајић и председник Градске општине Костолац Иван Савић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је овом приликом истакао да отварање Канцеларије представља пример добре сарадње локалне самоуправе и Центра за социјални рад, Града Пожаревца и Градске општине Костолац који треба да следе и остале локалне самоуправе. Ђорђевић је још додао да Влада Републике Србије жели да сарађује са локалном самоуправом, јер као партнери заједно могу да унапреде рад, како социјалних, тако и свих осталих установа на локалу.

„Пред нама је велики задатак да Влада Републике Србије заједно са локалним самоуправама донесе план како да унапредимо изглед и саму функционалност центара за социјални рад, како би запослени могли да на најбољи могући начин пружају помоћ грађанима којима је то најпотребније“, нагласио је министар и додао да ће са својим тимом обилазити установе социјалне заштите на нивоу општина у Србији, управо са тим циљем. Он је још рекао да су услови рада у овој канцеларији добри и да су бољи него у неким другим срединама.

Директорка Центра за социјални рад Пожаревац, Татјана Рајић, истакла је важност отварања ове Канцеларије у Костолцу, јер она, како је рекла, представља искорак у доступности услуга социјалне заштите корисницима који долазе из најосетљивијих друштвених група. Рајићева се захвалила ресорном министру и локалној самоуправи на подршци. Она је изнела још податак да се на годишњем нивоу са територије Градске општине Костолац упути око 1.300 захтева, за око 1.100 активних корисника. Напоменула је да је из буџета Републике одобрено током 2017. године укупно 40.793.193 за потребе Центра за социјални рад, док је из буџета Града Пожаревца одобрено 49.794.115 динара, од чега 17.164.408 дин. за функционисање Дневног боравка. За социјална давања из буџета Града Пожаревца за 2017. годину одобрено је 13.500.000 динара, као и да је град у претходном периоду исказао висок степен одговорности за потребе корисника Центра за социјални рад издвојивши средства за обезбеђивање услуга физичко-техничког обезбеђења и услуга одржавања хигијене, а такође су у просторијама како седишта тако и Канцеларије у Костолцу, спроведене инсталације нове рачунарске мреже и новог софтвера и уграђен систем видео надзора.

Председник Градске општине Костолац Иван Савић рекао је да је канцеларија отворена са наменом да се корисницима услуга социјалне заштите омогући да у самом Костолцу подносе захтеве и решавају своје проблеме без потребе да путују за Пожаревац и да тиме додатно стварају трошкове.

Пре отварање Канцеларије у простиријама Градске општине Костолац одржан је састанак где су поред министра Ђорђевића присуствовали градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић са својим сарадницима, директорка Центра за социјални рад Татјана Рајић и председник Градске општине Костолац Иван Савић.

Након састанка је потписан и споразум о сарадњи између ЦЗСР Пожаревца и Градске општине Костолац.

Подели са другима: Facebook Twitter