Početak » Aktuelno » Gradska opština Kostolac
 

Otvoreno odeljenje Centra za socijali rad Požarevac u Kostolcu

Na ceremoniji otvaranja Kancelarije bio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sa svojim saradnicima, direktorka Centra za socijalni rad Požarevac Tatjana Rajić i predsednik Gradske opštine Kostolac Ivan Savić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je ovom prilikom istakao da otvaranje Kancelarije predstavlja primer dobre saradnje lokalne samouprave i Centra za socijalni rad, Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac koji treba da slede i ostale lokalne samouprave. Đorđević je još dodao da Vlada Republike Srbije želi da sarađuje sa lokalnom samoupravom, jer kao partneri zajedno mogu da unaprede rad, kako socijalnih, tako i svih ostalih ustanova na lokalu.

„Pred nama je veliki zadatak da Vlada Republike Srbije zajedno sa lokalnim samoupravama donese plan kako da unapredimo izgled i samu funkcionalnost centara za socijalni rad, kako bi zaposleni mogli da na najbolji mogući način pružaju pomoć građanima kojima je to najpotrebnije“, naglasio je ministar i dodao da će sa svojim timom obilaziti ustanove socijalne zaštite na nivou opština u Srbiji, upravo sa tim ciljem. On je još rekao da su uslovi rada u ovoj kancelariji dobri i da su bolji nego u nekim drugim sredinama.

Direktorka Centra za socijalni rad Požarevac, Tatjana Rajić, istakla je važnost otvaranja ove Kancelarije u Kostolcu, jer ona, kako je rekla, predstavlja iskorak u dostupnosti usluga socijalne zaštite korisnicima koji dolaze iz najosetljivijih društvenih grupa. Rajićeva se zahvalila resornom ministru i lokalnoj samoupravi na podršci. Ona je iznela još podatak da se na godišnjem nivou sa teritorije Gradske opštine Kostolac uputi oko 1.300 zahteva, za oko 1.100 aktivnih korisnika. Napomenula je da je iz budžeta Republike odobreno tokom 2017. godine ukupno 40.793.193 za potrebe Centra za socijalni rad, dok je iz budžeta Grada Požarevca odobreno 49.794.115 dinara, od čega 17.164.408 din. za funkcionisanje Dnevnog boravka. Za socijalna davanja iz budžeta Grada Požarevca za 2017. godinu odobreno je 13.500.000 dinara, kao i da je grad u prethodnom periodu iskazao visok stepen odgovornosti za potrebe korisnika Centra za socijalni rad izdvojivši sredstva za obezbeđivanje usluga fizičko-tehničkog obezbeđenja i usluga održavanja higijene, a takođe su u prostorijama kako sedišta tako i Kancelarije u Kostolcu, sprovedene instalacije nove računarske mreže i novog softvera i ugrađen sistem video nadzora.

Predsednik Gradske opštine Kostolac Ivan Savić rekao je da je kancelarija otvorena sa namenom da se korisnicima usluga socijalne zaštite omogući da u samom Kostolcu podnose zahteve i rešavaju svoje probleme bez potrebe da putuju za Požarevac i da time dodatno stvaraju troškove.

Pre otvaranje Kancelarije u prostirijama Gradske opštine Kostolac održan je sastanak gde su pored ministra Đorđevića prisustvovali gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sa svojim saradnicima, direktorka Centra za socijalni rad Tatjana Rajić i predsednik Gradske opštine Kostolac Ivan Savić.

Nakon sastanka je potpisan i sporazum o saradnji između CZSR Požarevca i Gradske opštine Kostolac.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter