Почетак » Актуелно » О Граду
 

Пчеларски производи промовишу Србију

Велики успех Међународног саветовања пчелара „Мале тајне великих мајстора“

Пчеларски производи својим изванредним квалитетом на прави начин  промовишу Србију пошто побуђују све веће интересовање за овај здрави пољопривредни производ у земљи па и ван њених граница, а пчеларство је једна од најреалнијих шанси за запошљавање људи, истакнуто је на 5. по реду Међународном саветовању пчелара Браничевског округа које је, са великим успехом, одржано је у Костолцу у организацији Удружења пчелара Пожаревца. Скуп под називом „Мале тајне великих мајстора“, у пуној сали Дома културе, отворио је председник Савеза пчеларских организација Србије др Родољуб Живадиновић.

Масовно интересовање за пчеларство

Масовно интересовање за пчеларство

Државну подршку пчеларима својим присуством потврдио је потпредседник Народне скупштине Србије Верољуб Арсић, а испред локалне самоуправе: председник Скупштине града Пожаревца Бане Спасовић, председник Градске општине Костолац Иван Савић и председник Скупштине ГО Костолац Ненад Марковић. Домаћин окупљања био је председник Удружења пчелара Пожаревца Дејан Милошевић.

Др Живадиновић посебно је нагласио нарастајућу подршку државе пчеларима током последње три године. Истакао је и да је Удружење пчелара Пожаревца за пример и поштовање, као једно од највећих, најорганизованијих и највреднијих у Србији. Саветовању је испред Савеза пчеларских удружења Србије присуствовао и заменик председника Милутин Петровић, потом велики број пчелара из Браничевског и Подунавског региона, такође, председник Савеза пчеларских удружења поменутих региона Драгиша Јовић. Присуствовали су и гости из Румуније, из темишварске регије, са којима пожаревачко Удружење бележи традицију добре сарадње и гости из Словеније.

Арсић: Резултати заслужују даљи стимуланс државе

-Захваљујем вам се на томе што кроз ваш производ ви у ствари рекламирате Србију“, истакао је потпредседник Народне скупштине Србије Верољуб Арсић, и додао: -Ваша организованост је изузетна и резултати феноменални, што је познато широм Србије. Држава у развој пчеларства улаже колико може. Можда то није довољно, али оно што је нама у Републици јако важно, то је наше сазнање да ниједан динар који се уложи у пчеларство није бачен. Имамо срећу да на територији Браничевског округа и Србије наша природа није загађена. Имамо изванредне временске услове, вредне пчеле, вредне пчеларе и ви постижете изванредан квалитет ваших производа. Свака тегла меда која се прода ван Србије, због свог клвалитета подиже углед наше државе. Показује свима какву природу имамо, колико смо сачували нашу земљу и какве услове можемо да им понудимо уколико желе нешто да раде овде у Србији, рекао је Арсић.

Сертификовано квалитетан мед у оригиналним теглама

Сертификовано квалитетан мед у оригиналним теглама

Као и свих претходних година, Удружење пчелара Пожаревца и овога пута осигурало је најбоље предаваче из Србије и са Балкана, тако да су из Словеније говорили Владо Аугуштин и Стане Плут, из Србије Слободан Долашевић, а представљени су и производи препознатљиве фирме „Евротом“.

Испред Градске општине Костолац, председник Скупштине ГО Ненад Марковић истакао је да пчелари цео свој крај, али и Србију чине поносном, те да је ово прилика да им се ода заслужено признање.

Председник Скупштине града Пожаревца Бане Спасовић, истакао је да би све сфере друштва требало да уче из примера пчелара, и додао: -Ми као одговорни људи морамо преузети ваше постулате и у вођењу града, да би Пожаревац био јак и ишао напред.

– Посебно ме импресионира чињеница да вас, иако се бавите занимањем за које има података да је постојало још у каменом добу, не уљуљкује традиција и искуство, нити постигнут технолошки ниво, већ сте спремни за сталну надоградњу. У прилог томе је и данашње Међународно саветовање, као најбољи доказ да знање има смисла само онда када се дели и размењује. Поштовање постигнутих резултата, али и константна жеља за напредовањем, која има за циљ првенствено квалитет, о којем не сме бити компромиса, једини је рецепт за успех. Да би свако удружење било организовано попут вашег, да се у сваком предузећу зна ко шта ради, да свако село имају своју развојну црту, да Костолац и Пожаревац – заједно, не буду само стожери Браничевског округа већ и шире, и на крају, да сви ми будемо људи који се поштено гледају у очи, морамо избацити сујету, схватити да нисмо најпаметнији и да свакодневно учимо и примењујемо нова сазнања, да поштујемо традицију, али да се не кријемо иза ње, истакао је Спасовић.

pcelari_03

Приликом званичног проглашења почетка Петог међународног саветовања, председник Савеза пчеларских удружења Србије др Родољуб Живадиновић, поздравио је окуљене испред 9.200 чланова Савеза, и нагласио да је  пчеларство једина пољопривредна грана у Србији која може да упошљава нове људе. Похвалио је подршку коју Град Пожаревац пружа пчеларима, што је иначе пракса и у Еворпској унији, а што значи да пожаревачка локална самоуправа размишља унапред. Указао је на нове законске оквире, који унапређују услове за пчеларство, као и Правилник о квалитету меда. Истакао је и да је унапређен однос државе према пчеларима, уз напомену да је пре три године субвенционисање државе износило нула динара, док је ове године једино пчеларство добило повећање субвенција, тако да се сада укупно одваја за субвенције по кошници 2.600.000 евра, плус средства за опрему, кошнице и остале потребе.

У званичном делу саветовања, приређен је и културно-уметнички програм, у којем је наступио КУД „Костолац“. Током саветовања, испред Дома културе у Костолцу организована је и продајна изложба пчеларске опреме.

 

Подели са другима: Facebook Twitter